REAKCIJA

Dodik: ANP nikada nije bio uvjet za formiranje vlasti

Dodik: Uskoro odluka o daljnjim koracima. Avaz Arhiv

Srna / Avaz.ba

5.9.2019

SNSD će održati sjednicu Glavnog odbora polovinom septembra i utvrditi političku platformu kao odgovor na novonastalu situaciju, predložiti je Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje. 

Sve do zakazivanja sjednice Narodne skupštine ostavljam mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka u koji su nas sve stavili pojedinci koji imaju izrazito kratkovidu političku pamet - naglasio je Milorad Dodik, lider stranke i član Predsjedništva BiH, u intervjuu Srni.



Sve jasno

Upitan da prokomentira činjenicu da danas istječe rok predviđen sporazumom o formiranju Vijeću ministara koji su potpisali predsjednici SNSD-a, HDZ-a i SDA i koji je utvrđen kao razumno vrijeme za imenovanje kandidata za formiranje Vijeća ministara, Dodik je rekao da sada može da konstatira da je, kao i sve u BiH od Dejtona do danas, i to bio pokušaj od sporazuma do nesporazuma, i tako ukrug.

- Javnost u BiH je svjedok kako je taj sporazum rušen, a da se ni mastilo od potpisa na njemu nije osušilo, kako od nekih potpisnika, tako i od domaćih, ali i međunarodnih aktera. SNSD, kao partija koja je pobijedila na posljednjim općim izborima i dobila mandat da predstavlja srpski narod u zajedničkim institucijama, odgovorno je ušla u razgovore o formiranju tih institucija, ali našu ozbiljnost nisu pratili svi partneri iz Federacije BiH - istakao je Dodik.

On je naglasio da Godišnji nacionalni program za članstvo (ANP) u NATO-u nikada nije bio uvjet za formiranje vlasti i potpuno je jasno da je sada ispostavljen kao uvjet da se spriječi ulazak SNSD-a u zajedničke institucije.

- Međutim, bilo bi naivno, neozbiljno i netačno reći da je problem nekonstituiranja zajedničkih institucija Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO-u, jer nije - rekao je Dodik i upitao zašto 11 mjeseci od izbora nije formirana Vlada Federacije BiH ako je ANP uvjet uvjeta, kada barem u Federaciji nema sporenja oko tog dokumenta niti je SNSD politički subjekt u tom entitetu, niti tamo pregovara Milorad Dodik.




SDA dobila najviše glasova

''Ako je sve uredu i ako je sve zbog ANP-a'', kako tvrde, kaže Dodik, upitavši zašto nema Vlade FBiH, kantona... 

- Dakle, jasno je da su problemi složeniji i dublji od članstva u NATO savezu - konstatirao je Dodik.

Na pitanje šta je onda zaista problem da ne dođe do formiranja vlasti, Dodik je naveo da je SDA, partija koja je dobila najviše glasova u bošnjačkom političkom tijelu, iz ovih izbora izašla sa znatno slabijim koalicionim potencijalom, te da je dio problema u vezi s konstituiranjem vlasti upravo zbog te činjenice.

- SDA mora praviti postizbornu matematiku i na kantonalnom i na federalnom nivou da bi mogla da se pojavi kao partner i na nivou zajedničkih institucija. Očigledno da (Bakir) Izetbegović teško izlazi nakraj s tim slagalicama i danas smo svi tu gdje jesmo -  istakao je Dodik.

On je naglasio da BiH ne prijete nikakvi sukobi ni iznutra ni izvana.

- BiH jeste u krizi, možda i u fazi raspadanja, ali ona sigurno nije u takvoj situaciji da se može i posumnjati da je ovdje ugrožen mir ili sigurnost i niko nema nijedan relevantan ili ozbiljan pokazatelj da me demantira - naveo je Dodik.

Bez obzira na sve političke razlike, kaže on, BiH je danas sigurnija i mirnija od mnogo zemalja koje nisu u fokusu međunarodne pažnje.

- I mi iz Republike Srpske učinit ćemo sve da ničim ne ugrozimo ni mir ni stabilnost u BiH. Zato bi možda bilo svrsishodno da se obratimo direktno NATO-u prijedlogom da ne vrši pritisak na BiH po pitanju slanja Godišnjeg nacionalnog programa za članstvo, jer time možda i nesvjesno sami destabiliziraju političke prilike u BiH - ocijenio je Dodik.
 

Ukoliko bi NATO odustao od svojih zahtjeva, istakao je Dodik, direktno bi prestali svi navedeni razlozi za blokadu formiranja zajedničkih institucija u BiH, dodavši da možda zvuči naivno, ali NATO bi mogao odblokirati sav proces ukidajući MAP za BiH, dodao je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.