NA LICU MJESTA

Novinar "Avaza" u Jerevanu: Buvlja pijaca na stadionu gdje će sutra igrati Džeko i ekipa

U pauzi od treninga i obaveza naše reprezentacije, naš novinar posjetio je stadion Republikan, na kojem će biti odigrana utakmica

Piše: E. T. / Avaz.ba

7.9.2019

Buvlja pijaca na stadionu u Jerevanu. G. Šumar

Novinar "Avaza" Goran Šumar, koji u stopu prati nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, javio se iz Jerevana, glavnog grada Armenije, gdje sutra BiH traži novu pobjedu protiv domaćina u 6. kolu kvalifikacija za Euro 2020.  godine. 

U pauzi od treninga i obaveza reprezentacije BiH, naš novinar posjetio je stadion Republikan, na kojem će biti odigrana utakmica. Nije tamo zatekao ekskluzivne salone poznatih modnih marki, restorane, ekskluzivne kafiće, nego, ni manje ni više, buvlju pijacu! Kao u Ilijašu srijedom, Kaknju subotom, Zenici četvrtkom...

Stadion Republikan u Jerevanu. G. Šumar

Inače, Armenija je država na južnom Kavkazu. Na zapadu graniči s Turskom, na sjeveru s Gruzijom, na istoku s Azerbrjdžanom, na jugu s Iranom i azerbejdžanskom regijom Nahičevan.

Privreda Armenije uveliko ovisi o stranim investicijama te o finansijskoj potpori iz dijaspore. Prije nezavisnosti privreda ove zemlje uveliko se temeljila na industriji, tj. proizvodnji mašina, elektronike, hemikalija, hrane, gume i tekstila. Sirovine za proizvodnju u ovim industrijama dolazile su iz drugih sovjetskih republika, dok je Armenija njih opskrbljivala svojim industrijskim proizvodima.

Prije raspada SSSR-a, poljoprivreda je činila oko 20 posto neto materijalnog proizvoda te otprilike isti postotak u strukturi zaposlenosti. Nakon nezavisnosti, znatno je porasla važnost poljoprivrede u privredi te je pred kraj devedesetih godina ovaj postotak narastao na više od 30 posto BDP-a i više od 40 posto u strukturi zaposlenosti stanovništva.

Rudarska bogatstva Armenije su bakar, cink, zlato i olovo. Električna energija najvećim se dijelom proizvodi gorivom uvezenim iz Rusije, uključujući i nuklearno gorivo. Vrlo značajan izvor energije je i hidroenergija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.