ALARMANTNO Stala proizvodnja u svim pogonima zeničkog rudnika

Komorati neće u jamu, milioni maraka štete

Radnički neposluh trajat će dok ne bude odblokiran račun

D. Pašalić / Avaz.ba
08.09.2019 18:53

Zenički rudari ne žele u jamu bez isplate plaća i doprinosa

Foto: D. Pašalić

U svim pogonima Rudnika mrkog uglja Zenica od prekjučer je obustavljena proizvodnja, a radnički neposluh, potvrdio je za “Dnevni avaz” Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata, trajat će dok se ne odblokira račun i komoratima ne isplate plaće i topli obrok.

Nema rada

- Neposluh radnika trajat će sve dok se ne riješi naš problem. Ne daj Bože slučaja da se dogodi u nekoj jami da se nešto mora spašavati, u tom slučaju ćemo se odazvati. Ne želimo uništiti rudnik, ali definitivno nema rada dok se ne riješi problem - kaže Vardo.

Dodaje da su sve uprave uredno obaviještene o radničkom neposluhu, na čelu s direktorom Nevzetom Vrškićem, koji jučer nije bio raspoložen komentirati vanrednu situaciju u pogonima zeničkog rudnika.

  • Vardo: Ne želimo uništiti rudnik
    Vardo: Ne želimo uništiti rudnik Foto: (Avaz)

- Nisam u Zenici, ne mogu razgovarati. Nazovite me u ponedjeljak poslije 12 sati - rekao je Vrškić.

Međutim, Smajo Doglod, rudar u jami Stranjani, upozorava da bi štete uzrokovane obustavom proizvodnje i radničkim neposluhom mogle biti milionske.

- Samo dva pogona i to Stara jama i Stranjani za 24 sata daju 800 tona, a ako se uzme u obzir da je jedna tona 60-70 KM, to onda znači dnevno minimalno oko 50.000 KM - upozorava Doglod.

On ističe da je veći, gorući, problem u Raspotočju, gdje je čelo potpuno poplavljeno.

  • Doglod: Čelo poplavljeno
    Doglod: Čelo poplavljeno Foto: (Avaz)

Propada oprema

- Propada oprema, a samo jedno čelo plaćeno je 43 miliona KM. Dakle, štete su nesagledive i ako potraje, bit će milionske – ističe Doglod.

- Tražimo povećanje satnice na 2,7 KM, povećanje cijene uglja koja nije korigirana od 2009. godine, dok je u međuvremenu sve poskupjelo, kaže Vardo.

Protesti u Sarajevu

Podsjetimo, Porezna uprava Federacije BiH je zbog dugovanja za poreze i doprinose 211 miliona KM krajem avgusta blokirala račune rudnicima Zenice i Breze, zbog čega rudarima nisu isplaćene plaće i topli obroci. Rudari su za utorak najavili proteste ispred zgrade Vlade FBiH ako u ponedjeljak ne bude postignut dogovor na sastanku.

Komentari

NA VRH