HERCEGOVINA

Ljubić: BiH konstituirati na načelima federalizma

Prijedlog koji će izraditi Glavno vijeće bit će prezentiran na jednoj od narednih sjednica Predsjedništva HNS

Sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH. M. Smajkić

M. Smajkić / Avaz.ba

10.9.2019

U Mostaru se održava sjednica Glavnog vijeća (GV) Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH na kojoj se raspravlja o prijedlogu Predsjedništva HNS-a, sa zajedničke sjednice tog tijela i GV-a, o provedbi nacionalne strategije hrvatskog naroda u novim okolnostima u BiH.

Kako je to novinarima u pauzi sjednice rekao Božo Ljubić, predsjednik GV-a HNS-a, taj prijedlog koji će izraditi Glavno vijeće bit će prezentiran na jednoj od narednih sjednica Predsjedništva HNS.

Međutim, kako je naveo, upravo su na sjednici u okviru tog prijedloga razgovarali o određenim aktuelnim političkim procesima u BiH.

- Mi imamo nacionalnu strategiju i političke ciljeve koji su izraženi i u dokumentima HNS-a, međutim,u ovom momentu se suočavamo sa posvemašnjom institucionalnom blokadom koja ima elemente, rekao bih, političke i ustavne krize i djelovanje predstavnika HNS-a u novim okolnostima traži od HNS-a da nađu konkretne odgovore za ova pitanja – rekao je Ljubić, dodavši da ne želi prejudicirati kakvo će u konačnici biti stajalište HNS-a.

Ipak, naglasio je da je sve što rade kao HNS usmjereno na to da se BiH pretvori u jednu funkcionalnu, samoodrživu državu, što ona sada, kako je naveo, nažalost, nije, jer su svi procesi blokirani.

- Naš cilj je da BiH bude uređena na način da ona ne bude vlasništvo jedne određene etničke skupine, već da bude ono što jedino može biti. Dakle, država tri ravnopravna konstitutivna naroda i u tom kontekstu mi zagovaramo federalizam i, temeljem rezolucije Evropskog parlamenta uvjereni da je federalizam, što su pokazala iskustva razvijenih demokratskih višenacionalnih država, da se nacionalno i građansko ne isključuju već se međusobno uvjetuju i dopunjuju-rekao je Ljubić.

Osvrnuvši se na imenovanje Dubravke Šuice, hrvatske zastupnice u EU parlamentu na poziciju komesarke za demografiju i demokratiju, Ljubić je naveo da u kontekstu BiH to znači da bi Evropska komisija trebala slijediti preporuke Evropskog parlamenta i „da se BiH, da tako kažem, kroz jedan preustroj u tom procesu pridruživanja EU, simultano i komplementarno pretvori u jednu državu koja će biti sposobna i podobna za evropske integracije“.

- A ona to može biti samo istinski ako bude konstituirana na načelima federalizma i da postane vlasništvo svih njenih građana, sva tri njena naroda, a ne određene etničke skupine - poručio je Ljubić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.