UPOZORENJA

Šatorović: Očekujemo da obrazovanje bude jedan od prioriteta svake vlasti

Najteža situacija je na području USK, apeliramo da to bude što prije razriješeno, rekao Šatorović

Šatorović: Nadamo se pozitivnom ishodu. Arhiv

Fena

11.9.2019

Polusatni štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH protekao je bez problema, a istaknuta je solidarnost i podrška kolegama s područja Unsko-sanskog kantona i njihovim zahtjevima.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH Selvedin Šatorović kazao je i to da je tokom tog štrajka apelirano na Vladu USK da što prije prihvati zahtjeve zbog kojih su, kako kaže, kolege u štrajku.     

- Očekuje se da će obrazovanje biti jedan od prioriteta svake vlasti, samim tim i nosilaca vlasti u USK. Kao rezultat štrajka upozorenja na nivou Federacije BiH, već su otpočeli pregovori Vlade USK i pregovaračkih timova Sindikata - kazao je.

Nadaju se, kaže Šatorović, pozitivnom ishodu tih pregovora. Dodaje da će se, ako kolege iz USK ne riješe problem, razmisliti o donošenju odluke o generalnom štrajku na nivou cijele Federacije BiH.   

- Imajući u vidu da prosvjetni radnici generalno nisu adekvatno plaćeni i da su na nivo tek malo iznad prosječne plaće u FBiH, može se reći da stanje nije zadovoljavajuće. Ipak, najteža situacija je na području USK, apeliramo da to bude što prije razriješeno - naglasio je.   

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine (SSOiO FBiH) i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK BiH) održali su generalni štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH u periodu od 10.30 do 11 sati. 

To je znak podrške i solidarnosti kolegama s područja Unsko-sanskog kantona, koji su od 2. septembra u generalnom štrajku zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora i neisplaćivanja plaća po osnovici koja je definirana i usvojena u septembru 2018. godine, te neravnopravnog statusa s ostalim radnicima koji primaju plaću iz budžeta USK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.