NA LICU MJESTA

Radnici blokirali ulaz u firmu TMK

Onemogućen im transport

Radnici blokirali ulaz u firmu TMK. A. Memišević

Ar. M. / Avaz.ba

13.9.2019

Sedamdesetak radnika firme MGV-gradnja, blokiralo je ulaz u kapiju firme „Tvornica montažnih kuća“ Zavidovići zbog, kako kažu nemogućnosti da i sami rade i privređuju. 

Kamionima su blokirali ulaz i danonoćno su u krugu firme, te kako kažu neće odustati. Za to su danas svi dobili i prekršajne prijave, a da policija uredno radi svoj posao dokaz je i da će, kako im je rečeno, iste dobiti i sutra, te svaki naredni dan.

Naime, već šest dan firma TMK zabranila je korištenje pruge, zapravo industrijskog kolosjeka, na dijelu koji nedavnom uknjižbom pripada ovoj firmi, a koji je desetak godina koristila firma MGV -gradnja, za ispostavu frakcije kupcima, u prvom redu zeničkom Acerol Mittalu koji im ostvaruje 90 posto prihoda.

TMK je od ranije imala ugovor sa Željeznicama BiH. Sudska nagodba koja je istekla, podrazumijevala je projekt izmještanja kolosjeka i plaćanja TMK za korištenje kolosjeka. Željeznice su pozivale obje strane da daju saglasnost za izmještanje kolosjeka. Od TMK je nisu dobile, ali oni sada uredno stopiraju vansudsku nagodbu iz razloga neizmještanja pruge, te navodnog neophodnog popravka pruge.

Rješenje problema se ne nadzire, kaže Ernad Ridžal, direktor firme MGV –gradnja.

-Ovo stanje neće dugo trajati, jer naš najveći kupac ne može čekati na našu isporuku fraktucije. Još u 8.mjesecu smo imali nagovještaj ovoga što se danas događa. Tada smo smo podnijeli tužbu za izdavanje privremene mjere za obezbjeđenje prava za neometeni prolaz željeznicom, do konačnog odlučivanja Suda o tužbi. Sud se još nikada nije očitovao o tome-kaže Ridžal.

Zabrinutost uprave MGV gradnje, radnika i građana je opravdana. Poučeni ranijim iskustvima, sporosti i neangažiranja nadležnih institucija, Zavidovićani se sa strahom pitaju, da li je ovo kraj još jednog preduzeća, koje za razliku od mnogih redovito ispaćuje plaće, plaća doprinose i posluje sa uspjehom.

Blokiranje u Zavidovićima. A. Memišević

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.