INCIDENT

Instruktor istjerao ispitivača iz auta: Marš napolje, magarac

Ovo nije prvi put da se ovakvo nešto događa

Autoškola "Ivić". Facebook

Avaz.ba / Nezavisne novine

14.9.2019

U toku polaganja vozačkog ispita instruktor Zdravko Ivić iz Autoškole "Ivić" istjerao je ispitivača napolje nakon što je od kandidata zatražio okretanje vozila unazad.

Tvrdi to u izjavi za “Nezavisne” ispitivač Rajko Dujaković te dodaje da je u pitanju radnja koja je 35 godina, koliko se bavi tom strukom, prihvatljiva i bitna za sve instruktore, samo ne za Ivića.

- Nije dozvolio kandidatu da na moj zahtjev obavi tu radnju, nakon čega sam kandidatu rekao da ćemo završiti s ispitom pošto instruktor ometa provođenje ispita i da idemo desno - rekao je Dujaković.

Prema njegovim riječima, instruktor je tada zakočio i rekao mu:

- Marš napolje, magarac! 

S obzirom na to da ga dugo poznaje, kaže da je samo otišao. Ovaj incident se desio u četvrtak u Banjoj Luci u naselju Lazarevo. Kako kaže Dujković, po njemu, osim njega, niko ne zna voziti. 

S druge strane, instruktor koji je i suvlasnik ove autoškole kaže kako nije izbacio Dujkovića iz automobila, već mu je rekao samo da izađe. 

- Tražio je radnju koja ne postoji i nema je u bodovnoj listi, ne može se bodovati. On je rekao: ''Ništa, vraćamo se nazad.'' Kako je sjedio pozadi, počeo je provocirati, žaliti se. Tada sam zaustavio vozilo i rekao mu: ''Izvoli, izađi'', rekao je Ivić.

Iz Zavoda za obrazovanje odraslih RS u petak su za “Nezavisne” rekli da bilo kakav pokušaj miješanja instruktora vožnje u tok ispita nije prihvatljiv.

- Evidentan je pritisak na rad imenovanih ispitivača u komisiji za polaganje vozačkih ispita i ovaj zavod će pružiti punu podršku njihovom stručnom radu, a u slučajevima gdje ponašanje instruktora vožnje prelazi granice zakonitog, budući da su ispitivači službena lica i insistirati na njihovoj zaštiti od nadležnih organa - kažu u Zavodu za obrazovanje odraslih RS.

Ova autoškola također se skoro našla u centru zbivanja nakon toga što je Neđo Jošiković, član komisije za polaganje vozačkih ispita u Banjoj Luci, optužio tada Dragana Ivića, također instruktora u ovoj autoškoli, da ga je prvo napao verbalno, a zatim umalo i fizički, i to nakon što je od kandidatkinje zatražio da krene pomoću ručne kočnice. 

Iz autoškole rekli su da više instruktor Ivić, ako bude u komisiji za polaganje vozačkog ispita, neće praviti problem, jer ovu radnju neće tražiti zbog toga što je nema u bodovanju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.