AKTUELNO

Čavka: Srebrenica okuplja probosanske snage

Moramo izvući pouke iz ranijih greška i moramo da učinimo sve da Bošnjaci postanu faktor odlučivanja u RS

Admir Čavka. Arhiv

E. Ma. / Avaz.ba

20.9.2019

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka rekao je da su mnoge stvari postale potpuno jasne pred početak zvaničnih aktivnosti za prestojeće lokalne izbore u BiH u oktobru iduće godine. Čavka je posebnu pažnju posvetio Srebrenici kao simbolu stradanja bošnjačkog naroda.   

- Srebrenica je mjesto gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima i ona mora da okuplja sve probosanske snage koje istinski žele da vrate vjeru u bolju Srebrenicu. U Srebrenici ne smije da postoji prostor za pupulizam, politikantstvo i slične političke akrobacije - istakao je Čavka.

Srebrenica, dodao je on, ne smije da bude poligon za potrošene ideje i deklarativnu podršku povratnicima. Suviše je onih koji su, kazao je Čavka, profitirali na Srebrenici, ali dalje jeftino skupljanje političkih poena neće biti moguće.

- Većina probosanskih stranaka već radi na stvaranju infrstrukture koja će da osiguraju promjene. Želimo jednog kandidata za načelnika Srebrenice, kao i zajedničku listu koja će vratiti dostojanstvo povratnicima - rekao je Čavka.

U proteklom periodu je, podsjetio je on, održano nekoliko uspješnih sastanaka koji su bili predvođeni potpredsjednicima političkih stranaka. Upravo je SBB- domaćin sljedećeg sastanka naa kojem će se dodatno grupisati i pojačati probosanski kurpus.

- Savez za boilju budućnost na čelu sa predsjednikom Fahrudinom Radoničićem do sada je uvijek podržao probosanska okupljanja u Srebrenici i to ćemo zasigurno da uradimo i ovaj put bez ikakvog uslovljavanja - kazao je Čavka.

Cilj SBB-a je, dodao je, da postanu politički faktor na prostoru manjeg bh. entiteta, a to danas nije slučaj. Jedini način da se to desi jeste zajedničko djelovanje na cijelom prostoru RS, a to bi omogućilo povratak dostojanstva svih povratnika.

- Svjedoci smo mnogobrojnih političkih akrobacija u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Legitmne predstavnike Bošnjaka smjenjuju i postavlju po potrebi većine. To se zasigurno ne bi desilo da su Bošnjaci faktor odlučivanja u samoj NSRS. Stoga moramo izvući pouke iz ranijih greška i moramo da učinimo sve da Bošnjaci postanu faktor odlučivanja u Srebrenici, ali i drugim dijelovima manjeg bh. entiteta. Samo na ovaj način možemo stvoriti neku bolju budućnost za sve povratnike koji masovno ponovo napuštaju svoje domove - zaključio je Čavka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.