POTPREDSJEDNIK SBB-A

Čavka: Podijelili fotelje, a zaboravili dogovor za Srebrenicu

Potpisivanjem nove koalicije sa negatorima genocida pogaženo je sve što je dogovoreno u prethodnom periodu, istakao je Čavka

Čavka: Ovim činom je ugašena koalicija „Moja adresa Srebrenica". AVAZ

Avaz.ba

19.4.2021

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka rekao je da su posljednja dešavanja u Srebrenici pokazala pravo stanje povratnika u manjem bh. entitetu, odnosno politike koje upravljaju procesima koje se vode u Srebrenici.

- Nažalost, mnogo puta do sada smo mogli bili svjedoci da se mnogi od nas makar i deklarativno zalažu za zajedništvo povratničkoga korpusa kada je u pitanju predizborna kampanja. Ali, odmah nakon izbora jasno je da samo pojedinci odlučuju o plijenu, odnosno o foteljama koje valja ugrabiti - rekao je Čavka.

Upravo ovo se, smatra on, desilo u Srebrenici, mjestu genocida, najvećeg stradanja Bošnjaka. SBB BiH je, podsjeća Čavka, učestvovao na svim sastancima od samoga osnivanja inicijative „Moja adresa Srebrenica“ te dao puno podršku kandidatu za načelnika Aliji Tabakoviću, ali i samoj koaliciji u kojom je učestvovao i SBB BiH.

- Kao potpredsjednik SBB BiH sam bio na većini ovih sastanka, a predstavnici koalicije su se u nekoliko navrata sastali sa predsjednikom SBB BiH Fahrudinom Radončićem. Bezuvjetno smo podržali bojkot izbora u Srebrenici i pružili podršku da ispravimo nepravdu počinjenu izbornim krađama - kazao je Čavka.


Potpisana izjava

Na sastanku u Srebrenici, na kojem su prisustvovali lideri političkih partija, zaključeno je da se mandati neće prihvatiti i da ni u kojem slučaju neće biti saradnje sa negatorima genocida. Nakon toga je održan sastanak predsjednikâ političkih partija kod reisu-l-uleme Huseina Kavazovića. Tom prilikom je potpisana izjava da u budućnosti sve probosanske snage zajedno djeluju na prostoru manjeg bh. entiteta.

- Međutim, iz medija smo saznali da je u Srebrenici potpisana koalicija između SNSD-a, SDA, DF-a i SBiH bez saglasnosti i znanja SBB BiH i PDA koji su dio inicijative „Moja adresa Srebrinica“. Potpisivanjem ove koalicije sa negatorima genocida pogaženo je sve što je dogovoreno u prethodnom periodu - istakao je Čavka.

Na lokalnim izborima u Srebrenici koalicija „Moja adresa Srebrenica“ je nastupila kao poseban politički subjekat, te su mandati odvojeni u ime same kaoalicije, a ne u ime odvojenih političkih subjekata. Predstavnici koalicije su, kaže Čavka, morali upoznati sve članove koalicije o preduzetim koracima.

- Ovim činom je ugašena koalicija „Moja adresa Srebrenica“ koja je očigledno služila samo u predizborne svrhe - da se dođe do određenih pozicija. To možemo da vidimo iz samog sporazuma između SNSD-a, SDA, DF-a i SBIH. Funkcije i fotelje su podijeljene, a u samom sporazumu nema ni riječi o negaciji genocida i drugim strateškim pitanjima - istakao je Čavka.


Neophodno je da se udružimo

SBB BiH, dodaje Čavka, nije potpisnik navedene koalicije, ali će ova stranka, kao i svaki put do sada, podržati sve ono što je dobro za povratnike. Savez za bolju budućnost BiH će insistirati na institucionalnoj pomoći povratnicima. To je jedini način da se obezbjedi opstanak povratnika na svojim kućnim pragovima.

- Povratnici koji svaki dan žive kod svoje kuće, čija djeca idu u škole i bivaju svakodnevno diskrimisana, moraju se okrenuti sebi. Imamo previše neprijatelja da bismo sami sebi bili neprijatelji. Stoga je više nego neophodno da se udružimo i da zajedno rješavamo nagomilane probleme. Ne smijemo biti u autobusu koji juri ka sigurnoj nesreći. I dok autobus ide u sigurnu propast, mi se svađamo ko će gdje sjediti - poručio je Čavka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.