MUKE POVRATNIKA

Čavka upozorava: U Srebrenici upisano samo 28 prvačića

Imamo previše neprijatelja da bismo sami sebi bili neprijatelji, kazao je potpredsjednik Saveza za bolju budućnost

N. Aj.

16.5.2021

Admir Čavka. Arhiv

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka rekao je da je potpuno neprimijećeno prošla informacija da je tek 28 učenika upisalo prvi razred osnovne škole u Srebrenici.

- Ova vijest je istinski poraz svih nas koji se borimo da opstanemo na području manjeg bh. entiteta, odnosno svih nas koji živimo kod svojih kuća i čija djeca idu u škole na području manjeg bh. entiteta - kazao je Čavka.

On je dodao da će ove godine biti rekordan mali broj upisane djece u prve razrede osnovne škole u RS-u. Čavka ističe da će ove godine biti zatvoreno na desetine škola u manjem bh. entitetu.

Kakva nas budućnost čeka

- Broj upisanih đaka u prvi razred osnovne škole će biti vjerovatno ispod devet hiljada. To je statistička greška. Ovo je najbolji prikaz trenutnog stanja na cijelom području manjeg bh. entiteta. Zbog ovoga svakodnevno slušamo raznorazne non-pepere koji služe isključivo za skretanje pažnje sa suštinskih tema - kazao je Čavka.

Čavka dodaje da povratnička populacija živi sve teže. Na djelu su, ističe Čavka, sistemska diskriminacija, pogrešna politika iz Sarajeva, manjak podrške održivom povratku. Sve je to dovelo do toga da je ogroman broj povratnika nakon povratka ponovo napustio svoje domove i sreću našao daleko od BiH.

- Prosječna starosna dob Bošnjaka u RS je preko 60 godina. Moramo postaviti sebi pitanje kakva nas budućnost čeka u narednim godinama. Sve je ovo dobro poznato svima nama koji živimo kod svoje kuće, na području manjeg bh. entiteta. Svaki odlazak u treće zemlje naših sugrađana dobro osjetimo, kao i njihove smrti - rekao je Čavka.

Političke egzibicije

Čavka je ubijeđen da postoje snage među povratnicima koje mogu promijeniti trenutno katostrofalno stanje, ali se mora promijeniti sam pristup rješavanju tog problema. SBB na čelu sa predsjednikom stranke Fahrudinom Radončićem svaki put je podržala okupljanje probosanskih snaga na području manjeg bh. entiteta bez ikakvog uslovljanja, samo u cilju opstanka u RS-u.

- Međutim, činjenica je da su koalicije služile samo u predizborne svrhe, da bi nakon izbora razgrabile pozicije. Zbog ovakvih političkih egzibicija imamo 28 djece upisanih u prvi razred osnovne škole. Potrebno je jedinstvo građeno na patriotskim principima koji će provesti sve ono što se unaprijed dogovori. Stoga je vrlo pozitivno što se radi na okupljanju patritskog bloka ljudi koji žive na području manjeg bh. entiteta - poručio je Čavka.

Jedan od takvih sastanaka će, dodaje on, biti održan u ponedjeljak u Doboju. Čavka ističe da je više nego pozitivno što SDP radi na okupljanju.

- Povratnici čija djeca idu u škole i bivaju svakodnevno diskriminisana moraju se okrenuti sebi. Imamo previše neprijatelja da bismo sami sebi bili neprijatelji. Stoga je više nego neophodno da se udružimo i da zajedno rješavamo nagomilane probleme. Ne smijemo biti u autobusu koji juri ka sigurnoj nesreći. I dok autobus ide u sigurnu propast, mi se svađamo ko će gdje sjediti - istakao je Čavka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.