MUP RS Podnijeli izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka

Šumskom gazdinstvu prevarama nanijeli štetu od 240.000 KM

Riječ je o direktoru Šumskog gazdinstva "Oštrelj" Neđi Galiću, direktoru "Vrbanja šuma" Radislavu Čupić i šefu službe proizvodnje šumskog gazdinstva Draganu Vukčeviću

Srna / Avaz.ba
21.09.2019 09:43

Posao isplaćivan na ruke

Foto: Avaz

Pripadnici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka izvještaj protiv N. G, R. Č. i D. V . pričinili štetu šumskom gazdinstvu od skoro 240.000 KM.

Kako je saopćeno iz MUP-a RS, N. G. je u svojstvu službenog lica u šumskom gazdinstvu i R. Č., kao odgovorno osoba u pravnom licu iz Kotor Varoša, svojim potpisom i pečatom firme ovjerili račune, kojima su šumskom gazdinstvu fakturisani radovi sječe i izvoza šumskih drvnih sortimenata iz dva odjela, iako su znali da su te radove izvršili radnici tog šumskog gazdinstva.

Na ovaj način pribavljena je protivpravna imovinska korist pravnom licu iz Kotor Varoša.

- Suprotno odredbama ugovora i izvođačkog projekta, određeni radovi, koje su izveli radnici pravnog lica, fakturisani su po većoj cijeni od ugovorene. Za tu razliku oštećeno je šumsko gazdinstvo - navodi se u saopćenju.

Trećeprijavljeni D. V. u svojstvu službenog lica u šumskom gazdinstvu je u namjeri da se prikriju učinci i zarade radnika na poslovima sječe i izvlačenja šumskih drvih sortimenata u odjelima naredilo izmjenu šihtarice, a u prethodnom dogovoru sa N. G i R.Č.

Srna nezvanično saznaje da je izvještaj podnesen protiv direktora Šumskog gazdinstva "Oštrelj" Neđe Galića, direktora "Vrbanja šuma" Radislava Čupića i šefa službe proizvodnje šumskog gazdinstva Dragana Vukčevića.

Prema nezvaničnim saznanjima Srne, Galić je naredio da radnicima gazdinstva "Oštrelj" da isjeku šumu iz odjela 71 i 114/1, a traktorisima da izvuku drvo iz odjela 114/1. Osim toga, potpisao je i prihvatio sedam računa od "Vrbanja šuma" kao da su oni to odradili, što je bilo dogovoreno ugovorom.

Direktor "Vrbanja šuma" Radislav Čupić je poslao za isti taj posao, koji radnici njegovog gazdinstva nisu odradili, osam faktura koje je naplatio.

Šef službe proizvodnje šumskog gazdinstva Dragan Vukčević je naredio poslovođama sjekača i traktorista da radnicima koji su sve to radili, izmijene šihterice i upišu da su bili na poslu, ali da nisu radili. Posao im je kasnije isplaćen na ruke.

Direktor Šumskog gazdinstva "Oštrelj" se sumnjiči da je naredio izradu projekta izgradnje puta - traktorske vlake u odjelu 71, što je bilo u suprotnosti sa izvođačkim projektom i Zakonom o šumam Republike Srpske.

Ti radovi su izvršeni traktorima po cijeni od 31 KM, umjesto konjima po cijeni od 21 KM.

Tagovi

MUP RS Krađe

Komentari

NA VRH