REAKCIJE Predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH

Marinko Čavara: Opasne izmjene postojećeg ustavnopravnog poretka

Jedino poštivanjem Ustava i zakona, ubrzanjem euroatlantskog puta BiH i potpunim konsenzusom i dogovorom možemo napraviti iskorak i napredovati, na dobrobit svih koji žive u BiH

E. Ma. / Avaz.ba
23.09.2019 14:45

Marinko Čavara

Foto: Arhiv

Predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kazao je kako je očito da se potencijalni politički partneri udaljavaju od dogovora za funkcioniranje zemlje te istakao kako je neophodno vratiti se kompromisu i dogovoru.

- Zbog nespremnosti tzv. građanskih stranaka da se provedu odluke Suda BiH, odnosno osigura legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i nakon izbora dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH, nastavila se opstrukcija i formiranja Vijeća ministara BiH - istaknuo je Čavara.

Dodao je kako se konstantno proizvode krize, podižu tenzije, izmišljaju afere i na razne načine se blokira formiranje vlasti, napredak i funkcioniranje BiH.

- Novu političku krizu izazvala je programska deklaracija SDA, koja je u suštini pokazala opredjeljenje SDA za opasnim izmjenama postojećeg ustavnopravnog poretka i iskazana želja za uređenje države BiH po mjeri najbrojnijeg naroda suprotno postojećem uređenju kako je definirano u Vašingtonskom i Dejtonskom sporazumu - kazao je Čavara.

Takav stav, prema njegovom mišljenju, traži onda i mjere kojima će se zaštititi ustavnopravni poredak BiH i prava konstitutivnih naroda od po BiH opasnih nakana za dominacijom i sve jače izražene isključivosti Sarajeva da je sve što rade tzv. građanske stranke državotvorno, a sve što rade ostali je rušenje države.

Čavara ističe kako je neprihvatljivo da se tako sve više javno govori i time stvara ambijent defetizma za sve u BiH, a posebno mladih koji u ovoj zemlji vide svoju budućnost.

- HDZ BiH se zalaže za provođenje svih odluka Ustavnog suda, očuvanje ustavnopravnog poretka kojim je uspostavljen mir u BiH, hitno uspostavljanje vlasti na nivou BiH u skladu s rezultatima izbora i nužnoj izmjeni Izbornog zakona u skladu s odlukom Ustavnog suda - kazao je on.

Podsjetio je kako je Vašingtonskim sporazumom formirana Federacija BiH, u čijim temeljima je odredba da Hrvati i Bošnjaci ravnopravno upravljaju ovim entitetom te poručio da je nužno vratiti se kompromisu i dogovoru.

- Svi trebamo raditi na tome da osiguramo zaštitu prava i interesa svih konstitutivnih naroda u FBiH i BiH. Jedino poštivanjem Ustava i zakona, ubrzanjem euroatlantskog puta BiH i potpunim konsenzusom i dogovorom možemo napraviti iskorak i napredovati, na dobrobit svih koji žive u BiH - potcrtao je Čavara.

Komentari

NA VRH