NJUJORK

Bregu: Pravi je trenutak da zapadni Balkan pokaže svoju snagu i odgovornost

Mi se u Vijeću za regionalnu saradnju iskreno radujemo ohrabrenju koje dolazi od Evropske unije i očekujemo da će pregovori o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti otvoreni ove godine

Bregu: Radujemo se ohrabrenju koje dolazi iz EU. RCC

Avaz.ba

24.9.2019

- Samit u Poznanju je iza nas i sada je pravi trenutak da zapadni Balkan pokaže svoju snagu i odgovornost za evropsku budućnost regiona. Trebamo se pozabaviti nedostacima akcinog plana za stvaranje Regionalnog ekonomskog prostora i prilagoditi ga tako da odgovara stvarnosti, odnosno uključiti socijalnu dimenziju u njegove ciljeve, osigurati slobodno kretanje građana širom regiona i brzo djelovati da se zaustavi pojava odlaska visokokvalifikovane radne snage - rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na neformalnom sastanku sa ministrima vanjskih poslova zapadnog Balkana koji je Vijeće organizovalo danas u Njujorku.

- Mi se u Vijeću za regionalnu saradnju iskreno radujemo ohrabrenju koje dolazi od Evropske unije i očekujemo da će pregovori o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti otvoreni ove godine. S druge strane, region treba pokazati svoju predanost evropskom putu, kao i političku volju u rješavanju nerješenih bilateralnih pitanja koja utiču na cijeli region i stvaraju negativnu sliku zapadnog Balkana - navela je Bregu.

Pacoli (šef kosovske diplomatije) i Bregu. RCC

Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim postignućima u regionalnoj saradnji, te istakli važnost njenog daljeg jačanja za konkretne zadatke koji su pred regionom.

Također su naglasili važnost otvaranja pregovora o pristupanju Evropskoj uniji sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i ponovili da bi to bilo važno ne samo za njih već i za region u cjelini. Na sastanku se razgovaralo i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, uz punu podršku regiona dogovoru koji bi doveo do normalizacije njihovih međusobnih odnosa.

Zamjenik generalnog direktora u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Maciej Popowski i direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera također su učestvovali na sastanku sa partnerima sa zapadnog Balkana. Ponovili su stav Generalne direkcije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju da bi skoro otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom bilo u najboljem interesu cijele Evrope, jer bez integracije cijelog Balkana nema stabilne i sigurne Evrope.

Sastanak je organizovan na marginama 74. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a nakon ovog neformalnog okupljanja, dan kasnije, slijedi neformalni sastanak učesnika Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojim će predsjedavati Kosovo, koje trenutno predsjedava ovim Procesom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.