HRVATSKA

Kardinal Puljić: Duboko boli kada kažu "mi ćemo vam dati", priznajte da imamo prava

Za nas je to jedno ohrabrenje da nismo ostavljeni na milost i nemilost zbivanjima, kako u materijalnom, tako i psihičkom osjećaju da smo jedan narod iako živimo u dvije države

Kardinal Vinko Puljić. Duško Jaramaz / PIXSELL

E. Ma. / Avaz.ba

24.9.2019

Vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, koji je u jednodnevnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, primio je danas u Vinkovcima vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je rekao kako ta županija želi ojačati saradnju s Hrvatima u BiH, piše Tportal.hr.

- Mi živimo na prostoru uz granicu sa Srbijom i BiH i želimo povezati Hrvate na tim prostorima. Želimo dobru suradnju s našim susjedima i stvarati prijateljstva - rekao je župan Galić te dodao kako je s tim u vezi bitna saradnja s Vrhbosanskom nadbiskupijom.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vino Puljić je rekao kako svojim posjetom dvjema slavonskim županijama želi produbiti odnose koji su u prošlosti formalizirani ugovorom o prekograničnoj saradnji.

- Želimo taj dogovor nastaviti, ali sada moramo dogovoriti i sastanak s novim ministrom zaduženim u hrvatskoj Vladi za prekograničnu suradnju. Za nas je to jedno ohrabrenje u BiH da nismo ostavljeni na milost i nemilost zbivanjima, kako u materijalnom, tako i psihičkom osjećaju da smo jedan narod iako živimo u dvije države - izjavio je novinarima nakon razgovora sa županom kardinal Puljić.

U vezi s problemom izbjeglica, vrhbosanski nadbiskup je ocijenio da Evropa i svijet ne čine ništa kako bi uklonili uzroke migracija.

- To znači da uklone rat i siromaštvo i pomognu ljudima da mogu živjeti na svojoj grudi. To je jedan veliki propust i grijeh moćnika ovoga svijeta - istaknuo je kardinal i dodao kako posebne osjećaje gaji prema izbjeglicama koje su žrtve rata.

Po njegovim riječima, ima i onih trećih koji “imaju strategiju koja je vrlo delikatna”.

Kardinal Puljić je rekao i kako duboko cijeni ulogu medija u društvu te kako je “prevažno da mediji vole istinu”.

- Ono što mene duboko boli je da se često prenose krive stvari, a nikada nisam čuo da je netko ponudio ispriku za to. Od medija očekujem taj pošten stav bez obzira na to bili crkveni ili sekularni. Svi moramo služiti društvu - poručio je.

Na pitanje novinara mogu li Hrvati u BiH izgubiti konstitutivnost, vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić je odgovorio kako BiH nije samo pitanje Hrvata, nego svih triju naroda.

- Nažalost, nama drugi kapu kroji. Mi ne želimo ništa drugo doli jednaka prava i mene duboko boli kada kažu ‘mi ćemo vam dati’. Nemojte nam davati, priznajte da imamo prava i pomozite nam ostvariti ta jednaka prava - rekao je, ističući kako je BiH zemlja u kojoj se ukrštaju razni interesi Istoka i Zapada i teško je reći tko tu igra kakvu igru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.