ALARMANTNO

Pacijent u Travniku umro zbog neispravnog instrumenta?

Provodi se istraga, a medicinsko sredstvo je povučeno, kaže Spasojević-Došen

Istraga o smrti u Travniku je u toku. Ilustracija

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

26.9.2019

Pacijent u Travniku umro je 11. septembra tokom operacije, a sumnja se da je uzrok smrti neispravan instrument.

Medicinsko sredstvo

Informaciju o tragediji potvrdila nam je Tijana Spasojević-Došen iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBiH).

Dodala je da su obavijest o smrti pacijenta dobili od njemačke kompanije “Richard Wolf”, koja  proizvodi  medicinsko sredstvo S-line Resectoscope.

- Provodi se istraga, a medicinsko sredstvo je povučeno, te  tek treba utvrditi povezanost neželjenog djelovanja (smrtni ishod, op. a.) s primjenom medicinskog sredstva – kaže Spasojević-Došen.

Medicinsko sredstvo koje je bilo kobno za pacijenta koristi se  tokom endoskopskih operacija za pričvršćivanje endoskopa i elektrode na operativnom mjestu, kao i za kontrolirano umetanje elektrode u operaciono polje pod vizuelnom kontrolom, a koje su koristili hirurzi unutar zdravstvene ustanove.

Spasojević-Došen ističe da je broj prijava uzrokovanih neželjenim učincima lijekova prošle godine, u odnosu na 2017.  kada su imali 283 žalbe, povećan za 30 posto.

- Ali, to ne znači da je povećan broj neželjenih djelovanja, nego da su ih zdravstveni radnici više prijavljivali. Najviše su  prijavljivane neželjene reakcije koje su rezultirale kožnim osipima, alergijskim reakcijama, mučninom, abdominalnim bolom i slično. Dakle, najviše poremećaji kože, probavnog i imunološkog sistema – kaže ona.

Spasojević - Došen: Veliki broj žalbi. Avaz

Korištenje citostatika

Najviše prijava stiglo je zbog korištenja citostatika, lijekova za živčani sistem, kardiovaskularne bolesti i probavni sistem te lijekova za urogenitalni i koštano-mišićni sistem.

Poražavajući su podaci da bh. građani, uprkos činjenici da godišnje potroše blizu milijardu maraka na lijekove, na kraju bivaju izloženi komplikacijama

quote
<p>Zdravstveni radnici zakonski su obavezni da prijave neželjena dejstva lijekova, a dosadašnje brojke nisu zadovoljavajuće jer WHO traži minimalno 200 prijavana milion stanovnika.</p>

Pet smrtnih slučajeva

Šokantni su podaci iz izvještaja ALMBiH o neželjenim učincima lijekova tokom prošle godine, s obzirom na to da je zabilježen rekordan broj nuspojava.

Negativne indikacije imalo je 369 osoba, pet ih je umrlo, dok je u dva slučaja zabilježen teški invaliditet.

No, Spasojević-Došen ističe da je utvrđeno kako za pet smrtnih slučajeva koji su prijavljeni lijekovi nisu bili uzrok smrti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.