PRENOSIMO

Erik Nelson: BiH nema boljeg prijatelja od SAD-a!

Naglašava da nedavna rasprava u Komitetu za oružane snage Senata američkog Kongresa, gdje je razgovarano i o situaciji u BiH, pokazuje koliko je ozbiljan interes Kongresa

Erik Nelson: Borba protiv korupcije je ključna. Avaz

Avaz.ba / RSE

28.9.2019

Borba protiv korupcije ključna, više napora u vladavinu prava, naročito u vezi s ruskim i kineskim utjecajem.

Sjedinjene Američke Države zaista su najveći prijatelj BiH, poručio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) američki ambasador u našoj zemlji Eric Nelson

- BiH nema većeg prijatelja od SAD-a. Od kraja rata do danas uložili smo skoro dvije milijarde dolara u njenu ponovnu izgradnju - rekao je Nelson. 

Treba još puno toga uraditi

Međutim, kako je naveo, u BiH još puno toga treba uraditi, a na tom putu od izuzetne važnosti su pravna država i vladavina zakona. U tim poljima, poručuje ambasador, treba ostvariti još više napretka i uložiti još više napora, naročito u vezi s ruskim i kineskim utjecajem. 

- Kompanije i biznisi iz SAD-a, koji žele doći i ulagati u BiH, žele i biti sigurne da je BiH zemlja u kojoj vlada zakon. Jer, naše kompanije posluju dobro u zemljama u kojima ne postoji korupcija. Zato je to bitno - konstatuje Nelson.

Naglašava da nedavna rasprava u Komitetu za oružane snage Senata američkog Kongresa, gdje je razgovarano i o situaciji u BiH, pokazuje koliko je ozbiljan interes Kongresa, ali i američke administracije za situaciju u BiH, naročito za njen put ka EU i partnerstvo s NATO-om.

Ponovo potcrtava čvrstu i stabilnu opredjeljenost SAD-a da pomažu uspješnoj BiH, funkcionalnoj državi koja se sastoji od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih.

- SAD su uvijek ovdje. Znamo da ima previše retorike koja dijeli i unosi nemir. Međutim, za BiH je važno da napreduje u provedbi važnih reformi. A da bi u tome napredovala, sve njene institucije moraju funkcionirati. Dijalog se mora voditi na svim nivoima vlasti - u parlamentu, u svakom entitetu, među entitetima - riječi su ambasadora Nelsona.

Kada je u pitanju stabilnost u BiH, napominje da građani naše zemlje treba da znaju da su SAD tu i da pružaju svoju podršku kao članica Vijeća za implementaciju mira (PIC).

- Naravno, ono što zaista jeste potrebno je da se više radi i da se vidi još više napretka - kaže Nelson.

Ističe kako razumije frustraciju građana aktuelnom situacijom u BiH, ali i poručuje da je optimista i da naša zemlja može funkcionirati znatno bolje.

- Demokratski sistem je komplikovan svugdje. Za funkcionalnost demokracije potrebni su kompromis i konsenzus, a to nije lako postići, naročito u današnjoj BiH, sa njenom nedavnom historijom koja nam je dobro poznata - dodaje Nelson.

Drago mu je, navodi, što je Matthew Palmer nedavno imenovan za specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan. 

- To samo pokazuje koliko je čvrsto opredjeljenje i koliko je jako Washington fokusiran na rješavanje problema u zemljama Zapadnog Balkana. Znam da je gospodin Palmer fokusiran na situaciju u BiH i da je vrlo pažljivo prati. Imat ćemo vrlo česte njegove posjete BiH - rekao je Nelson, dodavši da će Palmer biti angažovan gdje god vidi da postoje problemi.

Što se tiče povratka građana BiH sa stranih ratišta, ističe da je to problem koji nije jedinstven i da postoji i u Evropi, na Srednjem Istoku, u cijelome svijetu. 

- Način da se taj problem riješi jeste da se s njim suočavamo na svim nivoima - regionalnom, globalnom, lokalnom. SAD su uvijek posvećene izgradnji i unapređenju saradnje u tom pogledu, a BiH su zaista jak i postojan partner - potcrtava ambasador.

Trend odlaska mladih

Trend odlaska velikog broja mladih iz BiH treba ne samo zaustaviti, već ga obrnuti u suprotnom smjeru.

- Kad razgovaram s mladim ljudima vidim da oni više nemaju nade i da osjećaju da nemaju utjecaja na svoju budućnost. Umorni su od politike koja je nekako zacementirana tu gdje jeste, pa veće šanse za sebe i svoj život vide u SAD-u i Evropi - naglašava Nelson. 

S druge strane, kaže, razgovara i sa načelnicima, gradonačelnicma, poduzetnicima - ljudima koji su zaista angažovani i rade u svojim zajednicama, ulažu napore da situaciju promijene - osnivaju kompanije, otvaraju nova radna mjesta i bivaju uspješni.

- Oni su inspiracija za mene, a nadam se da će biti i za ovo društvo - govori Nelson.

Ekonomski prosperitet, nastavlja, sjajan je garant mira i stabilnosti. 

- Naša pomoć zaista je veoma fokusirana na povećanje nivoa ekonomskog prosperiteta u BiH, jer ova zemlja bogata je i resursima i talentom. Mi želimo da se poslovno okruženje popravi, a povećanjem nivoa prosperiteta grade se bolji mostovi među ljudima u zemlji i u cijeloj regiji. Prosperitet može postajati sve veći i veći što se više BiH približava tržištima EU. A onda će doći i ulaganje iz SAD - zaključuje američki ambasador.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.