BAJDENOV KANDIDAT

Ko je Majkl Marfi, naslijednik Erika Nelsona i novi ambasador SAD u BiH

Imao je iskustva s našom zemljom a njegov dolazak se očekuje u martu

Majkl Marfi. Arhiv

N. Aj.

2.2.2022

Eriku Nelsonu (Eric), ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji, ističe mandat.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) ranije je odabrao Nelsonovog zamjenika, diplomatu Majkla Marfija (Michael J. Murphy) za sljedećeg američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini.


Njegovo iskustvo

Marfi je veteran američke službe za vanjske poslove koji ima 29-godina staža u međunarodnoj politici. Preuzeo je svoje odgovornosti kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropska i Euroazijska pitanja 18. juna 2018. godine. Nadgleda Evropsku sigurnost, uključujući NATO kontrolu konvecionalnog naoružavanja i sigurnosnu politiku Arktika, kao i bilateralne odnose sa sjevernoevropskim i baltičkim zemljama.

Marfi ima čin ministra savjetnika.

Od 18. februara do 1. septembra 2019. godine, Marfi je vršio dužnost Glavnog zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Evropska i Euroazijska pitanja.

Od 2017. do 2018. godine, Marfi je bio direktor Ureda za Evropsku sigurnost i političko-vojna pitanja u Birou za Evropska i Euroazijska pitanja. Bio je zamjenik dekana Škole za liderstvo i menadžment u Nacionalnom centru za obuku vanjskih poslova od 2015. do 2017. godine.


Marfi je bio zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Gaboroneu, Bocvana, od 2012. do 2015. godine i poslovni menadžer u Bocvani od februara 2014. do januara 2015. godine. Bio je zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Prištini na Kosovu, od 2009. do 2012. Prije dolaska na Kosovo, Marfi je tri godine radio kao politički savjetnik u Američkoj ambasadi u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini.

Radio je u Londonu u Velikoj Britaniji, Jaounde, Kameronu i Lagosu u Nigeriji. U Vašingtonu, bio je Šef kabineta pomoćnika državnog sekretara za Evropska i Euroazijska pitanja, ali i Šef kabineta generalnog direktora vanjske službe. Radio je i kao i službenik za Bugarsku i Sjevernoatlantski savez.


Raduje se povratku u BiH

U sklopu Marfijeve inostrane karijere, bio je i dio Programa transatlantskih stipendija kroz koji američke diplomate rade u ministarstvima vanjskih poslova savezničkih vlada. U periodu od 2001. do 2002. godine, u Uredu vanjskih poslova i komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva, radio je kao direktor ureda za Ukrajinu, Moldaviju i Bjelorusiju.

Prije nego što se pridružio vanjskoj službi 1991. godine, tri godine je radio u američkom Kongresu kao Viši pravni pomoćnik s odgovornosti za međunarodne poslove i odbrambena pitanja, kongresmenke Marilin Lojd (Marilyn Lloyd) iz Tenesija.


Majkl Marfi je iz Ist Grinbuša u Njujorku i strastveni je navijač Njujork Jenkisa. Diplomirao je međunarodne odnose na Hamilton Collegeu. On i njegova supruga ponosni su vlasnici pet uličnih pasa koje su udomili na Balkanu i u Bocvani.

Nakon nominacije za ambasadora SAD u BiH, Marfi je rekao da je privilegiran što je kandidat predsjednika Bajdena. Istakao je da se raduje ponovnom povratku u BiH.

Nakon potvrde u Senatu, Marfija čeka ceremenija u State Departmentu. Procjenjuje se da bi u našu zemlju mogao doći tokom marta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.