REAKCIJE

OHR: Prisustvo međunarodnih sudija utvrđeno je Ustavom BiH

OHR: Poziv na poštivanje integriteta Suda. Avaz

Piše: S. KURT

2.10.2019

Prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH utvrđeno je Ustavom i bilo je od ključne važnosti za provođenje Ustava u posljednjih dvadeset godina, kazali su danas za „Avaz“ iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Odgovor iz OHR-a stigao je nakon našeg upita da komentiraju stav člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, koji je jučer rekao da će "srpska strana narednih dana, najvjerovatnije, usloviti formiranje vlasti na nivou države time da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH".

Sličan stav danas je ponovio i zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentu BiH Predrag Kožul.

- Tu smo bili prilično usaglašeni, to je i stav HDZ-a BiH. Osim toga, iz propisa koji je definisao postojanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH jasno se vidi da je to temporalnog karaktera, odnosno da nije trajno rješenje. Ne vidim poveznicu odlaska stranih sudija sa trenutnom situacijom kada je u pitanju formiranje vlasti, ali to je stav koji je na tragu razmišljanja HDZ-a BiH. To je nešto o čemu treba razmišljati u BiH, jer bismo morali preuzeti kontrolu nad našom državom - poručio je Kožul.

No, iz OHR-a podsjećaju da kod razgovora u vezi s odlaskom stranih sudija treba „uzeti u obzir situaciju u BiH te postojeća osporavanja temelja Ustava, kojih je sve više posljednjih godina“.

- Visoki predstavnik poziva sve organe vlasti i zvaničnike da poštuju integritet Suda i nezavisnost njegovih sudija – navedeno je za „Avaz“ iz OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.