VISOKO

Kinez s kamperom bio glavna atra kcija u Dolini piramida

Posebno smo sretni jer smo u Visokom proslavili veliki kineski nacionalni praznik, rekao Šiao

Aničić s Kinezima u kompleksu Ravne. Avaz

Piše: N. Smajović / Avaz.ba

4.10.2019

Iako prvobitno Bosnu i Hercegovinu nije imao u planu prilikom svog putovanja oko svijeta, Kinez Šiao (Xiao Xiao) se ovog utorka, na veliki nacionalni praznik Kine, pojavio u Visokom sa svojom kamp kućicom i izazvao pažnju brojnih posjetilaca tunela Ravne.

Poziv prijatelja

Šiao je na putu oko svijeta, a posjete brojnim gradovima koristi i za svoju turističku izložbu fotografija. U Visoko ga je pozvao njegov prijatelj Eka Liu, Kinez koji u ovom gradu boravi već dvije sedmice i majstor je joge i meditacije.

- Posebno smo sretni jer smo u Visokom proslavili veliki kineski nacionalni praznik prigodnom izložbom fotografija koje nastaju prilikom mojih putovanja svijetom – kazao nam je Šiao.

Joga i meditacija

Svojevrsni domaćin Kinezima u Visokom bio je Prijedorčanin Željko Aničić Jaco, koji je od 1985. godine živio u Francuskoj, a nakon toga od 1996. godine u Kini, gdje je predavao historiju evropske umjetnosti.

- Cijeli život bavim se jogom i meditacijom, a time sam se posebno počeo baviti u Kini. U svojim zimskim boravcima u Kini povezao sam se sa Ekom, dok se Eko i Šiao već poznaju s jednog sličnog putovanja u Tibet. Eto sve se poklopilo da se svi okupimo ovdje u Bosanskoj dolini piramida, što je zaista jedna nevjerovatna i predivna slučajnost – ispričao nam je Aničić.


Eka Liu i Šiao izložili fotografije. Avaz

Krenuo 8. avgusta, na zlatni broj

Šiao je na put oko svijeta krenuo 8. avgusta, što je zlatni broj u Kini. Do BiH je proputovao Kazahstan, Rusiju, Finsku, Norvešku, Švedsku, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i Sloveniju.

Nakon naše zemlje Šiao nastavlja put preko Albanije, Grčke, Turske, Gruzije, Armenije, Irana,  Uzbekistana i Kirgistana, nazad do početne tačke i domovine Kine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.