AVAZOVA ANALIZA

Hoće li Palmer raspetljati politički čvor u BiH?

Bijela kuća želi podebljati svoje prisustvo na Balkanu

Piše: K. Ke. / Avaz.ba

5.10.2019

Grenel i Palmer. Arhiv

Ničim predvidiv potez Donalda Trampa (Trump), predsjednika SAD, da za specijalnog izaslanika SAD za pregovore Srbije i Kosova imenuje Ričarda Grenela (Richard Grenell) iznenadio je cijeli region.

Dva razloga

Vijest je iznenađenje jer je nekoliko mjeseci prije, također direktnom odlukom Trampa, za specijalnog predstavnika SAD za Balkan imenovan Metju Palmer (Matthew).

Tada su objavljeni i Palmerovi prioriteti od Stejt departmenta. U vrhu je bio dijalog Srbije i Kosova. No, imenovanjem Grenela postavlja se pitanje šta će raditi Palmer.

Kako nam je potvrđeno iz nekoliko diplomatskih izvora, imenovanje Grenela bilo je neočekivano, pa čak i za Palmera. No, kako nam je rečeno, dva su moguća razloga takve odluke Trampa i njegove administracije – da se podeblja i dodatno ojača prisustvo na Balkanu i da se ostavi Palmeru više prostora za BiH.

Naime, na prostoru zapadnog Balkana dva su problema i ostala – BiH i Kosovo. Sjeverna Makedonija i Albanija već su „izvučene“ na pravi put i teško da se mogu okrenuti. Obje države će dobiti zeleno svjetlo za početak pregovara sa EU, a i put prema NATO-u ide solidnom putanjom.

Pitanje taksi

Crna Gora već dugo je na sigurnom putu. Članica je NATO-a, koja velikim koracima ide ka EU, a državni sekretar SAD Majk Pompeo ovih dana sastanči s državnim vrhom ove zemlje - Milom Đukanovićem i Dušanom Markovićem.

A samo imenovanje Grenela dolazi u zanimljivom trenutku. Dok se s jedne strane pripremaju izbori na Kosovu, nakon kojih će biti izabrana nova vlast. S druge strane, BiH se nalazi u totalnom ćorsokaku kada je u pitanju vlast i strateško opredjeljenje – NATO ili ne.

Time bi se Grenel mogao komotno baviti pitanjem dijaloga Beograda i Prištine te spornih taksi na robu iz BiH i Srbije koje je postavila Vlada Kosova, a Palmer bi se mogao komotnije posvetiti raspetljavanju političkog čvora koji se smotao u BiH

Ko je Grenel?

Koliko američka administracija shvata ozbiljno problem Balkana govori i podatak da je Grenel i trenutni ambasador SAD u Njemačkoj, državi s kojom Amerika ima jednu od najvećih trgovinskih razmjena i državi koja je jedan od najvećih savezenika SAD.

Bio je portparol SAD u UN-u i bio je zadužen za komunikacione strategije o pitanjima kao što su borba protiv terorizma, globalne mirovne operacije i programi nuklearnog oružja Irana i Sjeverne Koreje. Inače važi za čovjeka od najvećeg povjeranja Trampa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.