ODLUKA VAŠINGTONA

Marfi potvrdio: Preuzeo sam Palmerovu ulogu medijatora

To se dešava svakih nekoliko godina nekada i malo duže, a ja sam preuzeo odgovornost i ja ću biti sastavni dio ovog tima zajedno sa predstavnicima Evropske unije i Angelinom Ajhorst, rekao je američki ambasador

Majkl Marfi. A. Ovčina

H. J. I.

17.3.2022

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi (Michael Murphy) preuzeo je ulogu metjua Palmera (Matthew), specijalnog predstavnika SAD-a za pregovore o izmjenama Izbornog zakona u BiH.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ambasador Marfi je kazao da je to uobičajena diplomatska stvar i odluka zvaničnog Vašingtona.

- To se dešava svakih nekoliko godina nekada i malo duže, a ja sam preuzeo odgovornost i ja ću biti sastavni dio ovog tima zajedno sa predstavnicima Evropske unije i gospođom Angelinom Ajhorst (Eichhorst) u nadi da ćemo u narednih nekoliko dana uspješno završiti ove pregovore - poručio je Marfi.

Na pitanje ukoliko pregovori potraju, da li će biti imenovan novi posrednik SAD-a u procesu pregovaranja o izmjenama Izbornog zakona, Marfi odgovara da se nada da će se dogovor brzo postići i da neće biti potrebe za tim.

Podsjetimo, Palmer je sa Angelinom Ajhorst, direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) u proteklom periodu radio sa domaćim zvaničnicima na izmjenama Izbornog zakona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.