REAKCIJE

Cvijanović: Bošnjačka apelacija politički je manevar

Ponovila kritike na neke od ranijih odluka Ustavnog suda BiH

Željka Cvijanović. Arhiv

Fena

5.10.2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović tvrdi da je podnošenje apelacije Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS u vezi sa smrtnom kaznom u Ustavu RS, kako je rekla, politički trik. 

Ona je u izjavi novinarima u Modriči navela da to što je sada urađeno samo je njihov pokušaj da se legitimiraju kao određeni predlagači.

- Što se tiče smrtne kazne, ona tu ne treba da postoji, ali način kako se do toga došlo pokazuje samo da je u pitanju još jedan politički manevar - ustvrdila je Cvijanović.

Ukidanje smrtne kazne, kazala je, bilo je među amandmanima na Ustav RS prije nekoliko godine, ali su u tom periodu naišli na blokadu Kluba Bošnjaka te nije došlo do izmjene Ustava.

Ponovila je kritike na neke od ranijih odluka Ustavnog suda BiH.

Prihvatnjem zahtjeva Kluba Bošnjaka za ocjenu ustavnosti člana 11. stav 2. Ustava RS Ustavni sud BiH je odlučio da takva norma više ne može postojati u Ustavu, čime je ukinuta smrtna kazna u RS.

Entitetska predsjednica smatra da sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep tayyip erdogan) uz učešće predstavnika BiH treba biti dobar signal za realizaciju projekta gradnje autoputa Beograd - Sarajevo.

Sastanak će biti održan tokom posjete turskog predsjednika Srbiji 7. i 8. oktobra.

Kazala je da je učešće Turske u tom zajedničkom projektu značajno, ali da još mnoge stvari nisu definirane, te je napomenula da se vidi aktivizam Srbije i Turske, ali da ga nema kada je riječ o BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.