ODLUKE

Ustavni sud: U RS više nema smrtne kazne

Odluka Ustavnog suda BiH. Arhiv

Avaz.ba / RTRS

4.10.2019

Ustavni sud BiH prihvatio je danas apelaciju Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS po kojoj se ukida postojanje smrtne kazne u Ustavu Republike Srpske. 

Ustavni sud BiH odlučio je da takva norma ne može više egzistirati u Ustavu manjeg bh. entiteta.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je na današnjoj sjednici odluku po kojoj se ukida postojanje smrtne kazne u Ustavu bh. entiteta Republika Srpska.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević rekao je za RTRS da institucije RS imaju rok od tri mjeseca da izbrišu tu odredbu koja je današnjom odlukom Ustavnog suda praktično prestala i  postojati.

Knežević je rekao i da su sudije jednoglasno odbacile zahtjev 15 poslanika Predstavničkog doma PSBiH za ocjenu ustavnosti Zakona o drumskom saobraćaju RS, koji su smatrali da manji bh. entitet nema pravo da izdaje licence za drumski saobraćaj, jer je ta oblast regulirana istovjetnim zakonom na nivou BiH.

- Јasno je iz samog teksta Zakona da Republika Srpska naravno ima ovlaštenje da izdaje te licence za drumski saobraćaj. Da se na bh. nivou izdaju licence za međunarodni saobraćaj. Onda je Republika Srpska vrlo korektno navela u tom zakonu - ako postoji izdata licenca za međunarodni transport, smatra se da je time izdata i za područje Republike Srpske. Iz ovog kratkog pregleda jasno je da je Ustavni sud BiH jednoglasno odlučio da ne postoji povreda ustavnosti i, što bi narodski rekli, da je Republika Srpska u pravu s tim zakonom - rekao je Knežević za RTRS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.