SKUPŠTINA

Zaid: Protesti su izvjesni

Na Skupštini u Tuzli bilo je riječ i o drugim pitanjima tehničke prirode

Skupština održana danas u Tuzli. E. Sk.

Piše: E. Sk.

5.10.2019

Skupština Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH održana je danas u Tuzli, a na njoj su učestvovali predstavnici iz svih kantona Federacije BiH.

Rifat Rijad Zaid, predsjednik tog saveza, nakon zasjedanja je za „Avaz“ rekao kako je usvojen zaključak da u narednom periodu Upravni odbor donese definitivnu odluku o načinu sindikalne borbe.

- Protesti su izvjesni, a ni mogućnost stupanja u generalni štrajk nije isključena. Od Vlade FBiH tražimo da Prijedlog zakona o reprezentativnosti po skraćenom postupku uputi u Parlament FBiH već za narednu sjednicu – pojašnjava Rifat Rijad Zaid.

Prema njegovim riječima, usvajanjem takvog zakona konačno bi se riješio status doktora u FBiH, a daljnjim odgađanjem njegovog usvajanja samo bi se produžavala agonija.

- Ne možemo čekati dovijeka da Vlada FBiH usvoji zakon. Mi ćemo, vjerovatno, ispred sjedišta Vlade FBiH na mirnim protestima okupiti oko 4.600 doktora kako bismo uputili apel vlastima da ovaj posao napokon završimo. Ako za to ne budemo imali razumijevanje, Upravni odbor razmotrit će mogućnost stupanja u generalni štrajk – pojašnjava predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Na Skupštini u Tuzli bilo je riječ i o drugim pitanjima tehničke prirode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.