POSJETA Predsjedavajući Predsjedništva BiH u beogradskom Mediacentru

Komšić: Dosta smo se svađali, zasučimo rukave

Kazao je da je BiH dobila Mišljenje EK, ali ne i kandidatski status

Fena

Komšić: Moja namjera je da danas u Beogradu kažem da mi u BiH i Srbiji moramo zasukati rukave i riješiti otvorena pitanja

Foto: Agencije


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govorio je u beogradskom Mediacentru u okviru panela pod radnim nazivom "Diplomatski dijalog", koji organizira Forum za etničke odnose.

Govoreći o temi "Evropska unija, zapadni Balkan", Komšić je u uvodu izlaganja kazao da je postojao strah da će unutar EU nakon posljednjih parlamentarnih izbora porasti značaj i snaga desničarskih stranaka, ali da se to, srećom, nije desilo.

Ocijenio je da je na snazi jedan udar na liberalne ideje, ali su građani EU izabrali stabilnost, što je dobro i za naš region, saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

- EU će zadržati svoja strateška opredjeljenja kada je riječ o proširenju na ove prostore i zadržati istu strategiju, iako to Evropi nije prioritet - naveo je Komšić.

Kazao je da je BiH dobila Mišljenje EK, ali ne i kandidatski status. Ocijenio je da je Mišljenje EK historijski dokument jer je u njemu navedeno šta BiH treba uraditi da bude ozbiljan kandidat za članstvo u EU.

Komšić je izrazio dilemu o tome šta da se kaže Evropljanima; da li da se zahtijeva da zemlje regije odmah postanu članice ili da prvo ispune sve evropske standarde pa da ih EU tek onda prihvati.

Govoreći o regionalnoj saradnji, koju uostalom od regije traži EU, Komšić je kazao da saradnja ne smije postojati samo zato da bi se nekome dokazalo, nego zbog nas samih.

- Moja namjera je da danas u Beogradu kažem da mi u BiH i Srbiji moramo zasukati rukave i riješiti otvorena pitanja koja opterećuju odnose između dvije država, kao što su pitanje granice i pitanje iskorištavanja hidropotencijala rijeke Drine - rekao je Komšić.

Pozvao je sve zvaničnike regije da pomognu jedni drugima, jer smo se, kako je naveo, dosta svađali.

- Ako će kamen temeljac koji sutra polažemo biti jedna nova era u boljim odnosima, onda je to velika stvar - istakao je Komšić.

Više o temi Željko Komšić

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na