SUDBINE Tužan kraj mladića koji je krenuo u bolju budućnost

Klanjana dženaza ubijenom migrantu kod Bileće

Piše: P.M.
09.10.2019 15:13

Migrant kojega je ubio čoban, 49-godišnji Milorad Čomić, sahranjen je danas u Bileći kao NN lice.

Podsjećamo, migrant je ubijen u subotu u selu Todorići. Ubica tvrdi da je do tragedije došlo u naguravanju sa grupom migranata, koji su provalili u kuću njegovog rođaka. Čomić je uzeo pušku, a prilikom koškanja s grupom pucao je u jednog migranta. Potom je njegovo tijelo zamotao u deku i dovukao nakraj sela. Čomić se sam predao policiji.

Obdukcija tijela nastradalog migranta pokazala je da ga je metak pogodio u oko. 

Prema riječima Žarka Milića, dežurnog okružnog tužioca, kod ubijenog nisu nađena nikakvi identifikacioni dokumenti, a stradali je islamske vjeroispovijesti.

Iz Islamske zajednice Bileća su napravili fotografiju odjeće u kojoj je bio stradali i poslali u migracione centre u BiH.

  • IZ objavila fotografije odjeće nastradalog i podijelila migrantskim centrima
    IZ objavila fotografije odjeće nastradalog i podijelila migrantskim centrima Foto: (Avaz)

- Dvije godine Bileća je tranzit za migrante i unesrećene ljude koji traže bolju budućnost u nekoj od evropskih zemalja. Također, dvije godine kako je gasulhana pored Obradovića džamije u centru Bileće 24 sata otvorena, kako bi se u njoj mogli skloniti od kiše, hladnoće I odmoriti za daleki put. Blizu stotinu ih je do sada boravilo u gasulhani i mnoge od njih je nahranila I napojila nana Fata Jaganjac. Među njima je bilo i žena i djece. Pomoć ovim ljudima smatramo imperativom svakog humanog bića. Sve religije nas uče da treba pomoći onome ko je u nevolji. Islam je u tome posebno izričit - izjavio je Sadet ef. Bilić, glavni imam MIZ Gacko i Bileća, i dodao da ne bi komentirao ubistvo nevinog mladića koji po izgledu nije imao više od dvadeset godina, jer je suviše potresno.

On je dodao da kod ubijenog mladića nije pronađeno ništa što bi pomoglo identifikaciji.

- Naša obaveza je bila da ga ispratimo na bolji svijet onako kako nalaže naša vjera - dodao je efendija Bilalić.

Čomić je, kako saznajemo, pušten iz pritvora i dozvoljeno mu je da se brani sa slobode. 

NA VRH