ŽELJEZNICE FBIH

Svojim parama kupujemo obuću da bismo se zaštitili

Radimo sa stidom za plaću ispod 600 maraka, bez adekvatne opreme

„Željeznice FBiH“: Radnici bez opreme. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

14.10.2019

Radnici zaštite i održavanja pruge „Željeznica FBiH“ traže od nadležnih institucija, Federalne i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, da ih zaštite na radu jer nemaju adekvatnu opremu za ovaj izuzetno zahtjevan i odgovoran posao, otkriva naš list.

Uprava ignorira

Uposlenici “Željeznica FBiH”, područje infrastrukture Sarajevo, pisali su još u martu i Upravi ove državne firme, apelirajući da im se nabavi nova zaštitna odjeća i obuća jer je ovoj koju nose istekao rok upotrebe. No, Uprava se oglušila na njihove zahtjeve. S apelom su upoznati i članovi Sindikata, koji su također obavijestili generalnog direktora Enisa Džafića, ali uzalud.

U zahtjevu inspekcijama traže da se hitno izvrši inspekcijski nadzor u oblasti zaštite na radu kako bi se uvjerili o čemu se radi.

- Nemamo adekvatnu odjeću i obuću, a radimo teške poslove i radne zadatke bez zaštitne HTZ opreme, kojoj je već davno istekao rok upotrebe. Također, nabavljamo od svojih para obuću kako bismo se zaštitili na radu - naveli su pružni radnici.

Naglasili su da su primorani  raditi, ali se boje povreda.

- Tražimo radničku zaštitu jer ovako više nismo u stanju raditi. Obespravljeni smo, ugroženi, zdravstveno, psihički i fizički. I mi smo ljudi, imamo porodice i brinemo za zdravlje i egzistenciju – kazali su.

Stare mašine

Pružni radnici tvrde da na pruzi izgledaju kao prosjaci, vrlo često mokrih nogu i glava.

- Radimo sa stidom, jedemo na otvorenom i pitamo se zašto nikoga nije briga za nas jer radimo s dotrajalim mašinama za plaću ispod 600 maraka. Odjeća nam je ofucana i poderana – istakli su pružni radnici.

Sramota pored pruge

U apelu se navodi da ih kolege sa željeznice, zbog odjeće koju nose, često nazivaju pogrdnim komentarima, poput: „Ma pusti ih, sramota pored pruge.“
- Svi koji nam spočitavaju su adekatvno i prema propisu odjeveni – stoji u dopisu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.