SJEĆANJA

Uz podizanje zastave MUP-a RBiH obilježena godišnjica pogibije heroja Zije Lerića

Događaj organiziralo Udruženje veterana Odreda policije za specijalne namjene "Bosna 4"

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

13.10.2019

25. godišnjica pogibije Zije Lerića - Avaz
Položeno cvijeće na Šehitlucima - Avaz
Podignuta zastava MUP-a Republike BiH - Avaz
Sjećanje na heroja - Avaz
Zastavu podigli Arnela Glavović, kćerka rahmetli Lerića i Sudo Marić - Avaz

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas je na mostarskim Šehitlucima obilježena 25. godišnjica pogibije Zije Lerića, zamjenika komandanta Odreda policije za specijalne namjene „Bosna 4“, nosioca priznanja ''Zlatna policijska značka''.

Posebno emotivan trenutak za sve prisutne, nekadašnje članove ovog odreda formiranog u najtežim trenucima kroz koje je Mostar prolazio u ratnom paklu, bio je podizanje zastave MUP-a Republike BiH na jarbol na Šehitlucima.

Ovu zastavu su podigli Arnela Glavović, kćerka rahmetli Lerića, i Sudo Marić, predsjednik Skupštine Udruženja „Bosna 4“.

- Baš kao što su zajedno pripadnici MUP-a RBiH i Armije RBiH stali u redove odbrane naše domovine i zajedno se borili, tako sada i ova obilježja stoje jedno uz drugo. Ovu zastavu podižemo za sve, od onih rezervnih policajaca do rahmetli Hujke, i odajemo počast našem Ziji Leriću, koji je imao prevelik značaj u odbrani i koji je bio pečat na sve ono kroz što smo prolazili i radili. Gledajući današnju sigurnosnu situaciju, imam osjećaj da je MUP u onom vremenu više štitio građane i davao im sigurnost nego što je to danas - kazao Semir Drljević Lovac, koji je bio na čelu „Bosne 4“.

O tome koliko je „Bosna 4“, u koju su odabrani najbolji i najiskusniji borci iz jedinica Armije RBiH i CSB-a Mostar, uvijek bila spremna za borbena dejstva, govorio je Adil Veledar, predsjednik Udruženja „Bosna 4“.

- Vrlo je teško o svemu tome govoriti u nekoliko rečenica, ali moramo se prisjetiti mnogih važnih odluka i ljudi iz tog vremena poput Rame Masleše, Safeta Oručevića i Arifa Pašalića. Oni su okupili najbolje pojedince i spojili ih u jaku i organiziranu jedinicu koja je mogla odgovoriti svim zadacima u svakom trenutku. Oni koji su donijeli odluku o tome da komandant jedinice bude Lovac, znali su da on može ostvariti saradnju sa svim strukturama - civilnim, policijskim, vojnim, a njegov zamjenik Zijo Lerić, čovjek koji će tu jedinicu staviti na prave noge, ustrojiti i organizacijski urediti - prisjetio se Veledar.

Vahid Alagić, predsjednik Saveza udruženja veterana MUP-a, kazao je da je MUP RBiH prva formacija koja je stala u odbranu BiH nakon naredbe Predsjedništva Republike.

Organizator ovog događaja je Udruženje veterana Odreda policije za specijalne namjene „Bosna 4“, koje njeguje i štiti uspomenu na ovu značajnu jedinicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.