SAOPĆENJE Skupština Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

VKBI: Nobelov Komitet iznevjerio je oporuku utemeljitelja

Sasvim je jasno da je Handke na pogrešnoj strani evropske povijesti

Fena
13.10.2019 14:47

Peter Handke

Foto: Avaz

Skupština Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) ocijenila je da je dodjeljivanje Nobelove nagrade za književnost negatoru genocida Peteru Handkeu apsolutno anticivilizacijski čin i novo ponižavanje za ljude koji su unesrećeni ''fašizoidnom'' i nacionalističkom politikom koja je devedesetih godina prostor Republike Bosne i Hercegovine pretvorila u mjesto ljudske katastrofe i stradanja.

- Austrijski pisac Handke je uvjeravao javnost Evrope da žrtve izmišljaju zločine i masovne grobnice za hiljade ubijenih u Podrinju i Krajini. On nije pokazao empatiju za žrtve koje je iza sebe ostavila ubilačka mašinerija Slobodana Miloševića - istaknuto je u saopćenju.

Iz VKBI-ja naglašavaju da je negator ratnih zločina nad građanima Republike Bosne i Hercegovine Handke "lingvističkom inventivnošću" moralno posrnuo u negiranje zločina genocida.

- Sasvim je jasno da je Handke na pogrešnoj strani evropske povijesti, ali nećemo dozvoliti da nam on definira prošlost i anticipira budućnost. Bez ikakve dileme, Nobelov Komitet iznevjerio je oporuku utemeljitelja dodjelom nagrade Peteru Handkeu - navodi se u saopćenju Skupštine Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Komentari

NA VRH