SAOPĆENJE

VKBI: Nobelov Komitet iznevjerio je oporuku utemeljitelja

Sasvim je jasno da je Handke na pogrešnoj strani evropske povijesti

Peter Handke. Avaz

Fena

13.10.2019

Skupština Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) ocijenila je da je dodjeljivanje Nobelove nagrade za književnost negatoru genocida Peteru Handkeu apsolutno anticivilizacijski čin i novo ponižavanje za ljude koji su unesrećeni ''fašizoidnom'' i nacionalističkom politikom koja je devedesetih godina prostor Republike Bosne i Hercegovine pretvorila u mjesto ljudske katastrofe i stradanja.

- Austrijski pisac Handke je uvjeravao javnost Evrope da žrtve izmišljaju zločine i masovne grobnice za hiljade ubijenih u Podrinju i Krajini. On nije pokazao empatiju za žrtve koje je iza sebe ostavila ubilačka mašinerija Slobodana Miloševića - istaknuto je u saopćenju.

Iz VKBI-ja naglašavaju da je negator ratnih zločina nad građanima Republike Bosne i Hercegovine Handke "lingvističkom inventivnošću" moralno posrnuo u negiranje zločina genocida.

- Sasvim je jasno da je Handke na pogrešnoj strani evropske povijesti, ali nećemo dozvoliti da nam on definira prošlost i anticipira budućnost. Bez ikakve dileme, Nobelov Komitet iznevjerio je oporuku utemeljitelja dodjelom nagrade Peteru Handkeu - navodi se u saopćenju Skupštine Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.