NA LICU MJESTA “Avaz” u kilometarskim kolonama na putu M-17 kod Zenice

Do kraja mjeseca dvosmjerni saobraćaj kroz tunel Vranduk

Višesatna čekanja i dalje svakodnevica

D. Pašalić

Kilometarske kolone mjesecima

Foto: Avaz


Haos koji vlada skoro godinu na najfrekventnijem putu u Federaciji BiH, na M-17 kod Zenice, a sve zbog rekonstrukcije tunela Vranduk započete u novembru prošle godine, uskoro će postati prošlost.

Napori policije

Naime, kako su najavili iz preduzeća ''Ceste FBiH'', dvosmjerni saobraćaj u tunelu trebao bi biti pušten do kraja ovog mjeseca, što će uveliko smanjiti svakodnevne kilometarske kolone.

Interesantno, uprkos činjenici da postoji alternativni put, onaj preko Tetova, Banloza i kroz Nemilu, višesatna čekanja u kolonama ispred tunela i dalje su svakodnevica.

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je trenutno „najomraženiji“ tunel u regionu, gdje smo, očekivano, ponovo zatekli ogromne kolone, brojne nervozne vozače, ali i policiju koja ulaže maksimalne napore da sve protječe u najboljem redu.

Informaciju o puštanju saobraćaja kroz obje trake, kako su nam kazali prilikom posjete vozači, barem oni koji svakodnevno koriste ovu dionicu, nisu dočekali s pretjeranim oduševljenjem.

  • Mujić: Svaki dan putujem

    Mujić: Svaki dan putujem

    Foto: Avaz


Ružno sjećanje

Naime, svi oni skeptični su da će se i ovaj rok probiti te da će još čekati na to da se, konačno, saobraćaj na ovoj dionici normalizira. Među njima je i Almin Mujić iz Željeznog Polja kod Žepča, kojem je čekanje u koloni ispred tunela svakodnevica.

- Svaki dan putujem ovom dionicom, čekam u koloni. Najduže sam proveo više od dva sata. Čuo sam da govore kako će uskoro saobraćaj biti pušten u obje trake, međutim, ne vjerujem u to. Najavljuju, govore i nama ovdje radnici, ali… - pesimističan je Mujić.

Inače, rok za završetak radova na rekonstrukciji tunela i oba mosta je 18. mart naredne godine, kada bi haos, nervoza, neizvjesnost, čekanje i gubljenje vremena u kolonama trebali biti samo ružno sjećanje vozača.

Devastiran vanjski toalet

Iako su nadležni u ''Cestama FBiH'' prije samo dva mjeseca postavili vanjske toalete, nije dugo trebalo da ih vandali unište. Jedan od javnih toaleta, koji su bili itekako korisni vozačima dok provode sate u kolonama, van upotrebe je jer je  devastiran.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na