SARAJEVO

Podrška poduzetništvu: Mladima treba dati šansu, oni nas mijenjaju

Osim prostora za rad, poduzetnicima „Startup“ studio nudi stalne mentore, pravnu i računovodstvenu službu, fondove za testiranje prototipa, ekspresan investicijski fond

S otvorenja. S. Saletović

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

18.10.2019

Predstavnici Fondacije "Mozaik" jučer su u Sarajevu, u prisustvu zvanica i partnera, svečano otvorili vrata prvog „Startup“ studija u regionu.

Riječ je o svjetski prepoznatom konceptu podrške poduzetništvu koji se primjenjuje u 65 država svijeta. Osim prostora za rad, poduzetnicima „Startup“ studio nudi stalne mentore, pravnu i računovodstvenu službu, fondove za testiranje prototipa, ekspresan investicijski fond, kao i pristup velikom broju partnera iz javnog, privatnog i nevladinog sektora.  

Glavni partneri „Lonac Startup“ studija su Švedska agencija za međunarodni razvoj, kompanija „Philip Morris International“ i Općina Centar Sarajevo.


Razmjena znanja

Direktor Fondacije "Mozaik" Zoran Puljić objasnio je da će kroz studio nuditi mladima mnogo više od samog fizičkog prostora za rad.

- Bit će to prostor u kojem će se razmjenjivati znanja između iskusnih praktičara i početnika u poduzetništvu i zajedno graditi kvalitetne biznis ideje. Mozaik će ideje s jakom društvenom komponentom dalje podržati vlastitim i partnerskim fondovima za testiranje prototipa i za investiranje u startupe – rekao je Puljić

Predstavnik partnera koji je omogućio otvaranje "Startup" studija, generalni direktor "Philip Morris Internationala" za BiH Srđan Lazović naglasio je da kao društveno odgovorna kompanija ulažu znatna sredstva u inovacije i razvoj unutar svoje kompanije, jer prepoznaju da je to jedini ključ uspjeha.

- Zato uvijek imamo sluha i otvoreni smo za pružanje podrške inovacijama koje olakšavaju ljudima da žive i djeluju u svijetu koji se stalno mijenja. Vjerujemo da s ovim projektima dijelimo istu viziju, a to je biti inovativan, vratiti opipljivu vrijednost zajednici u kojoj djelujemo i unijeti pozitivnu promjenu u svijetu – rekao je Lazović.

Dodao je da su mladi generatori ideja i društvenih promjena posebno u današnje vrijeme modernizacije svega što nas okružuje.  

Panel diskusija

- Kada je u pitanju „Philip Morris“ i kada me pitaju koji je to najveći resurs kojim raspolažemo, uvijek kažem da su to zaposlenici, jer 85 posto ljudi koje vodim su visokoobrazovani mladi ljudi. Oni te svaki dan tjeraju da se mijenjaš. Kada pogledamo širu sliku, bez tih promjena osuđeni smo na propast – rekao je Lazović.

Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić poručio je da s dobrom idejom dolaze i dobri partneri. 

- I onda je lako napraviti novu vrijednost. Ovaj projekt je ponos općine, jer će mladi imati priliku da iskoriste sve alate koje nudi ovaj projekt. Naš primarni cilj jeste pomoći mladim ljudima koji se opredijele za nove poslovne ideje, da ih ohrabrimo i da ih potaknemo da budu održivi i efikasni. Plasirali smo milion KM za ovaj projekt. Na početku je to bilo stidljivo, a sada su tu rezultati, stotine novih radnih mjesta - rekao je Ajnadžić.

Osnivač „Foreign Relations Councila BiH“ Amer Bukvić rekao je da se ovo što se danas dešava, trebalo dešavati još 1996. godine.

- Sada je to dobar projekt, dostižemo svjetske standarde. U bankarskom sektoru, koji je jedan od stabilnijih u BiH, ali ima i veliku konkurenciju, napredovali smo zahvaljujući našim inovacijama. Tako smo s pretposljednjeg mjesta, odnosno 18., došli na 6. poziciju – rekao je Bukvić.

Povodom ceremonije otvaranja, upriličena je i panel-diskusija o temi „Inovacije i sistemska podrška startupima mladih“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.