SAZNAJEMO

Osigurano 600 miliona eura za tunel Prenj

Stiglo pismo podrške EIB-a i EBRD-a l Već smo aplicirali na grantove WBIF-a, kaže Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH“

Put do mora bit će kraći. Arhiva

Piše: M. AŠČIĆ

18.10.2019

Državna kompanija „Autoceste FBiH“ osigurala je 600 miliona eura za gradnju autoputa od Ovčara, preko Konjica, do Mostara, što uključuje i zahtjevni tunel Prenj dužine 12 kilometara.

Postoji saglasnost

Ovu informaciju potvrdio je  jučer za „Dnevni avaz“ i Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH“. Izgradnja ovog tunela najskuplji je infrastrukturni projekt u BiH.


Terzić: Stigla pisma podrške. Avaz

Prema njegovim riječima, državna kompanija dobila je prije nekoliko dana pismo podrške od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB) o osiguranju kredita, a dobivena je i saglasnost Ministarstva prometa i komunikacija BiH za finansiranje ovog projekta.

- Stiglo je pismo podrške međunarodnih kreditora i mi smo već aplicirali na grantove WBIF-a. Znači, novac  je već osiguran i riječ je o vrlo zahtjevnom projektu, u koji spada u izgradnja tunela Prenj - kaže Terzić.

Ukupna dužina ove dionice iznosi 35,6 kilometara i njenom izgradnjom bit će značajno skraćen put do mora.

Deset mostova

Inače, ranijim idejnim projektom utvrđeno je da će trasa ove dionice biti kraća za 18 kilometara, što je, osim uštede sredstava, i mnogo brža putna komunikacija iz pravca Konjica do Mostara.

Očekuje se da prve mašine već krenu s radom sredinom iduće godine, dok je rok, kada je u pitanju tunel Prenj, šest godina. Na ovoj dionici predviđena je izgradnja deset mostova i više tunela.

Izlaz tunela Prenj predviđen je u sjevernom dijelu općine Mostar, iznad naselja Podgoran.

Domaća radna snaga

Prilikom projektiranja i građenja tunela Prenj i dionice Mostar sjever - Mostar jug  predložena je  odredba da minimalno 40 posto ugovorene vrijednosti projekta bude realizirano putem domaćih kompanija. Ova odredba i dalje je na snazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.