BIH

Krešić: Migrantska kriza mogla bi prerasti u humanitarnu

Oni sve teže napuštaju BiH i odlaze prema EU, kaže Krešić

Krešić: Povećan broj ulazaka. Avaz

Avaz.ba / Fena

21.10.2019

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić izrazio je danas bojazan da bi migrantska kriza mogla da preraste u humanitarnu u narednom periodu.

Upozorio je da je sve više migranata koji su BiH bez nadzora.

- Očigledno je povećan broj ulazaka migranata u BiH u posljednje vrijeme. Oni sve teže napuštaju BiH i odlaze prema EU, a u dobroj mjeri izvan strogog nadzora i kontrole i koncentriraju se u BiH - rekao je Krešić novinarima u Banjoj Luci i dodao da treba formirati novu vlast kako bi se ažurirao sistem upravljanja migracijama.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH u Banjoj Luci je učestvovao u radu škole "Mladi i sigurnost", koju je organizirala Misija OSCE-a u BiH u saradnji sa Interresornom radnom grupom Vijeća ministara za praćenje provođenja dokumenta "Sigurnosna politika BiH".

U radu tog skupa učestvuju studenti pravnih i fakulteta političkih nauka univerziteta u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli i Bihaću, a bit će riječi o izazovima u primjeni sigurnosne politike, te o temama vezanim za reformu sigurnosnog sektora.

Šefica Odjela OSCE-a za sigurnosnu saradnju Suzan Penksa istakla je da u toj organizaciji vjeruju da su mladi značajan partner u budućoj reformi sigurnosnog sektora u BiH.

Studentima će se predstaviti vanjska politika Bosne i Hercegovine, sigurnosna i odbrambena politika, unutrašnja sigurnost, rodna perspektiva, obrazovanje, javna uprava i ostali aspekti sigurnosne politike.

Predviđene su i odgovarajuće studijske posjete sigurnosnim i institucijama odbrane u Bosni i Hercegovini, kao i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Načelnik Uprave za policijsku obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Mile Šikman je istakao da su mladi najvažniji segment društva kada je riječ o sigurnosti i zbog toga jako važno njihovo učešće u ovakvim i sličnim projektima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.