DOGAĐAJI

Sve spremno za kontrolu bh. neba

Preuzimanje će se desiti u noći sa 4. na 5. decembar, tačno u ponoć, kaže Primorac

Primorac: Prošli sve provjere. Arhiva

Piše: M. AŠČIĆ

22.10.2019

Sve je spremno da naša država konačno preuzme potpunu kontrolu nad bh. nebom, a to će se desiti u noći sa 4. na 5. decembar, tačno u ponoć. Kaže ovo u razgovoru za „Avaz“ Davorin Primorac, direktor  BHANSA-e.

Čeka se godinama

To znači, kako nam je pojasnio Primorac, da će BiH preuzeti kontrolu neba iznad 10.000 metara visine, koje je najfrekventnije i najisplativije.  Do sada su kontrolu imale susjedne zemlje Srbija i Hrvatska i ujedno veliku finansijsku dobit.

Na ovaj događaj čeka se godinama.

- Mi preuzimamo srednji i gornji sloj zračnog prostora, gdje se odvija više od 80 posto zračnog prostora. Na tom dijelu je najveći broj preleta i radi se  o prostoru iznad 10.000 metara visine - kaže Primorac.

Ustvrdio je da ovo  važan finansijski događaj i za državu i za BHANSA-u, koja je samofinansirajuća neprofitna organizacija.

- Naši troškovi će biti veći za 20 posto, ali  očekujemo i značajne finansijske prihode. Očekujemo veći budžet za 12 do 13 miliona maraka u odnosu na godinu ranije - smatra Primorac.

Svi spremni

Prema njegovim riječima, najvažnije je da je država  spremna da preuzme kontrolu, a novi kontrolori već u decembru počinju s radom.

- U smislu opreme, infrastrukture i ljudstva, mi smo više nego spremni. Već smo odškolovali 70 kontrolora letenja. Već smo i prošli inspekciju Evropske agencije za sigurnost zrakoplovstva, koja se odvija treću godinu zaredom. Posljednja je bila prije sedam dana – istakao je on.

Izgradnja tornja na Aerodromu Sarajevo

Primorac nam je kazao da će BHANSA uložiti višemilionski iznos u obnovu kontrolnih tornjeva u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli.
Kada je u pitanju Aerodrom Sarajevo, radit će se obnova i izgradnja tornja koji će biti vizuelno usaglašen s novim terminalom koji se već gradi. Mi radimo na rješenju da bude usklađen s Aerodromom Sarajevo - kaže Primorac.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.