SASTANAK

Šarović: Izvoz u Njemačku u stalnom porastu

Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene između dvije zemlje iznosi četri milijarde KM

Sa sastanka Šarovića i Uber. MVTEO BiH

Sl. M. / Avaz.ba

23.10.2019

Njemačka je najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, a izvoz u ovu zemlju je u stalnom porastu, rečeno je na današnjem sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i ambasadorice Savezne Republike Njemačke u BiH Margaret Uber.

Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene između BiH i Njemačke iznosi četiri milijarde KM, a pokrivenost uvoza izvozom 75 posto. 

- Ovo je za nas sjajan rezultat, s obzirom na to da je ekonomski Njemačka vodeća evropska zemlja. Što je još značajnije, mi u ovu zemlju izvozimo gotov, a ne "sirov" proizvod, naše firme rade i proizvode. Važno je i to da smo pokazali da sa svojim proizvodima možemo biti konkurentni i na ovom velikom tržištu - istakao je ministar Šarović.

Sagovornici su se usaglasili da ovakve pozitivne trgovinske pokazatelje moraju pratiti i veća ulaganja Njemačke u Bosnu i Hercegovinu. 

- Ovo je veoma važno pitanje jer postoji veliki interes njemačkih investitora da ulažu u našu zemlju, ali oni traže povoljan ambijent za ulaganje, stabilnost i predvidivost poslovanja. Pokazalo se da gdje je utjecaj politike veći, tu su ekonomski pokazatelji slabiji i to se mora promijeniti - naglasio je ministar Šarović.

Istaknuto je da Njemačka ostaje čvrst i pouzdan partner Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja EU, te je naglašena važnost kontinuirane podrške ove zemlje u najvažnijim projektima, kao što su projekti iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.