AMBASADORICA NJEMAČKE

Margaret Uber za „Avaz“: Bit ćemo pri ruci BiH na njenom putu ka EU

Sve zavisi od odgovornih političara <195> Evropska komisija je prezentirala vrlo jasnu političku agendu, sada je na BiH da te prioritete odlučno realizira

Uber: Njemačka je iskren prijatelj BiH. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

9.7.2020

Bosna i Hercegovina može računati s tim da će Njemačka i dalje djelovati kao iskren prijatelj i partner BiH. Poručila je to u razgovoru za „Avaz“ ambasadorica Njemačke u BiH Margaret Uber (Uebber). Uber ističe da je nastavak politike proširenja EU na zapadni Balkan važan segment našeg predsjedavanja Vijećem Evropske unije.  

Koračati naprijed

- Uprkos ograničenjima izazvanim krizom koronavirusa, u toku hrvatskog predsjedavanja postignut je već značajan napredak u politici EU prema zapadnom Balkanu, posebno kada je riječ o odluci o pristupnim pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom - smatra Uber.

Dodaje da je virtuelni Zagrebački samit početkom maja još jednom potvrdio pristupne perspektive za zapadni Balkan i podvukao značaj održivih reformi u oblasti vladavine prava i demokratije.

- Na tome želimo nadograđivati i posebno finalizirati pregovaračke okvire za Albaniju i Sjevernu Makedoniju. Naravno da ćemo i BiH biti pri ruci na njenom daljnjem putu ka EU integracijama - naglasila je Uber.

Govoreći o činjenici da su neki bh. političari već najavili da bi BiH u toku njemačkog predsjedavanja mogla dobiti i kandidatski status, Uber kaže da sve zavisi od same BiH i, naravno, odgovornih političara.

- Napredak zavisi od toga koliko odlučno će BiH koračati naprijed i provesti neophodne reforme. Tu nema posebnog puta ili kratica. Vezano za daljnji EU put BiH Evropska komisija je prošle godine na osnovu svojih 14 prioriteta prezentirala vrlo jasnu političku agendu. Sada je na BiH da ove prioritete odlučno realizira.

U tom kontekstu želim posebno pozdraviti dogovor o formuli za provođenje izbora u Mostaru. Krajnje je vrijeme da se ljudima tamo omoguće njihova demokratska prava. Sporazum je potrebno sada neodložno implementirati. Održavanje izbora u Mostaru je i jedan od 14 prioriteta - istakla je Uber.

Stanja infekcija

Dodala je da su hitno potrebne reforme kada je oblast vladavine prava u pitanju. Govoreći o putovanjima građana BiH u EU, Uber kaže da generalno pitanje ograničenja putovanja uvijek zavisi od stanja infekcija u zemlji porijekla.

- Te restrikcije se, također, redovno preispituju i mi se svi nadamo da će se situacija brzo popraviti. Nažalost, ni mi nismo u stanju da damo prognozu, jer se pravila kratkoročno prilagođavaju postojećim situacijama. Zato je važno i dalje činiti sve da broj zaraženih u BiH bude mali - naglasila je Uber.

Postoje izuzeci od važećih ograničenja za putovanja

- Nažalost, još se primjenjuju ograničenja putovanja iz BiH. Prošle sedmice je, ipak, proširena lista izuzetaka od mjera ograničenja putovanja. Odnosi se naročito na ljude iz BiH koji u svrhu spajanja porodice mogu sada ponovo putovati. Naš odjel za vize je već počeo s izdavanjem viza za tu kategoriju.

To nam je bilo posebno važno, jer je za porodice koje su na osnovu krize izazvane koronom morale i moraju još duže biti odvojene jedne od drugih situacija posebno teška. Svi saosjećamo s njima u tom smislu. Ali i za visokokvalificirani kadar i studente čije je prisustvo nužno u Njemačkoj, sada postoje izuzeci od važećih ograničenja za putovanje - pojasnila je Uber.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.