KONGRES

Dalipagić: Prioritetna aktivnost u oblasti infrastrukture je izgradnja Koridora 5C

S Hrvatskom dogovoreno otpočinjanje aktivnosti za uvrštavanje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude s vezom za Split na sveobuhvatnu mrežu evropskih koridora

Saša Dalipagić. MPiK BiH

Sl. M. / Avaz.ba

24.10.2019

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić otvorio je Deseti bh. kongres o saobraćajnoj infrastrukturi i prometu koji, pod pokroviteljstvom Ministarstva, organizira Udruženje konsultanata inženjera Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuo Dalipagić, prioritet za Bosnu i Hercegovinu je razvoj prometne infrastrukture, cestovnog, željezničkog, vodnog i zračnog prometa, a od posebne važnosti je i prometno povezivanje sa zemljama u okruženju, posebno našim susjedima.

- Usvajanjem Okvirne politike prometa, Okvirne strategije prometa i Zakona o akcizama te potpisivanjem Sporazuma o ulasku u Prometnu zajednicu Evropske unije i zemalja jugoistočne Evrope naša zemlja je dobila mogućnost da iz evropskih fondova povuče oko milijardu i 200 miliona eura za infrastrukturne projekte, što grant sredstava, što sredstava povoljnih kredita. Kao prioritetnu aktivnost u oblasti infrastrukture koja se trenutno provodi u našoj zemlji s ciljem povezivanja sa zemljama regije smatram izgradnju Koridora 5C - naglasio je Dalipagić.

On je istakao da su veliki infrastrukturni projekti koje provodi Ministarstvo izgradnja međudržavnih mostova s Republikom Hrvatskom na rijeci Savi kod Svilaja i Bosanske Gradiške, te projekt izgradnje Jadransko-jonske autoceste na dijelu kroz Bosnu i Hercegovinu i autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo.

- S Hrvatskom smo dogovorili i otpočinjanje aktivnosti za uvrštavanje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude s vezom za Split na sveobuhvatnu mrežu evropskih koridora, dok se s predstavnicima Crne Gore trenutno radi na Sporazumu za izgradnju međudržavnog mosta na dionici Hum - Šćepan Polje i pokretanju inicijative za izgradnju pruge Nikšić – Čapljina na Jadransko-jonskom koridoru - rekao je Dalipagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.