REAKCIJE Pozdravili zajedničku izjavu Evropske unije, Ambasade SAD, OSCE-a i OHR-a

HDZ BiH: Izmjene Izbornog zakona BiH nužne su za dovođenje naše zemlje pod okrilje NATO-a i EU

Pozvali na politički dogovor kao put ka pronalasku konstruktivnog rješenja i provođenja presuda

Sl. M. / Avaz.ba
01.11.2019 12:05

HDZ BiH

Foto: Avaz

Hrvatska demokratska zajednica BiH pozdravila je zajedničku izjavu Evropske unije, Ambasade SAD, OSCE-a i OHR-a u vezi sa presudom Evropskog suda za ljudska prava o lokalnim izborima u Mostaru. 

- Izmjene Izbornog zakona u vezi s lokalnim izborima u Mostaru dio su šireg dogovora političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini vezanih i za predstavljanje u okviru Predsjedništva BiH i Doma naroda FBiH. Provođenje izmjena i dopuna omogućit će funkcionalnu vlast, uspostavu legitimnog predstavljanja na svim razinama vlasti i uklanjanje diskriminirajućih zakonskih odrednica koje narušavaju samostalnu izbornu volju konstitutivnih naroda - navedeno je u saopćenju HDZ-a BiH

Iz ove stranke apeliraju na usvajanje predloženih izmjena i dopuna kojima se "regulira izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, implementira Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o izboru izaslanika u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru".

- Navedene izmjene zahtijevaju konstruktivan dijalog, kompromis, iznalaženje političkog rješenja i prepoznavanje potrebnih tehničkih promjena u Izbornom zakonu koji će se temeljiti na načelima potpune i neosporne ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih građana BiH. Jednakopravnost i legitimno predstavljanje naroda u BiH nužni su za napredak BiH i, u konačnici, za dovođenje naše zemlje pod okrilje NATO-a i Evropske unije - saopćeno je.

Hrvatska demokratska zajednica BiH pozvala je i na politički dogovor kao put ka pronalasku konstruktivnog rješenja i provođenja presuda te apelira da Parlamentarna skupština BiH kroz svoje nadležnosti treba provesti izmjenu Izbornog zakona BiH "kako bi ispunila svoju odgovornost te kako Ustavni sud BiH ne bi preuzeo zakonodavnu ulogu". 

- Uz spremnost za dijalog, provođenje pravnih rješenja i politička saradnja jedini su način za nadilaženje dugogodišnjeg zastoja i političke krize u kojoj se BiH nalazi zbog neuspostavljanja vlasti - ističu iz HDZ-a BiH. 

Komentari

NA VRH