KORISNO

KESTEN - nutritivno visokovrijedan i zasitan obrok

Ako pazite na liniju, jedite ih pečene i kuhane, ali i kao kesten pire s light šlagom

U prodaji novi broj. Avaz

Avaz.ba

1.11.2019

Jesenski dani su stigli, a s njima i kesteni. Iako spada u kategoriju suhog voća, kesten nije, kao ostalo slično voće, toliko visokokaloričan. Oko 100 g kestena sadrži oko 200 kcal, a predstavlja nutritivno visokovrijedan i zasitan obrok.  

Ako pazite na liniju, jedite ih pečene i kuhane, ali i kao kesten pire s light šlagom. Kesten je iznimno bogat škrobom, ima ga oko 45 posto, i zbog toga ima veliki energetski kapacitet i dobro se probavlja. Dakle, ako pazite na liniju jedite kestene jer ćete dobiti nužnu količinu energije iz lakoprobavljive i nutritivno vrijedne namirnice.

Zbog visokog postotka škroba, proteina, vitamina i mineralnih soli u svom sastavu te malog sadržaja masti, kesten predstavlja vrijednu namirnicu u nutritivnom smislu. Nutricionisti ga upravo zbog toga preporučuju u dijetoterapiji pojedinih bolesti i u posebnim stanjima organizma, ali i kao namirnicu koju valja jesti tokom držanja dijete.

Kesten nadoknađuje istrošene energetske zalihe u tijelu, osigurava unos visokovrijednih minerala, daje snagu i potrebnu čvrstoću mišićima, jača imunitet i djelotvoran je u borbi protiv anemije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.