SARAJEVO Predviđeno je i razmatranje Informacije o radu Ureda disciplinskog tužioca

Za danas i sutra zakazana sjednica VSTVBiH

Fena

S ranijih sjednica VSTV-a

Foto: Arhiv


Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je sjednicu za 6. i 7. novembar.

Između ostalog, u prijedlogu dnevnog reda sjednice nalazi se Informacija o mišljenju Stalne komisije za efikasnost i kvalitet sudova u pogledu preporuka iz izvještaja OSCE-a i USAID-a o temi korupcije i organiziranog kriminala.

Kako je planirano, VSTV će se očitovati o Informaciji u vezi s izjašnjenjima sudova o neriješenim predmetima ratnih zločina koji su stari tri ili više godina, potvrđeno je za Fenu u toj instituciji.

Također, članovi VSTV-a BiH trebali bi razmatrati Prijedlog dopuna kriterija za ocjenjivanje rada nosilaca pravosudnih funkcija u sudovima u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno, planirano je određivanje članova Vijeća za vršenje strateškog nadzora nad projektom "Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH – druga faza (ICEA)“.

Predviđeno je i razmatranje Informacije o radu Ureda disciplinskog tužioca (UDT) za treći kvartal 2019. godine, kao i Informacije o razvoju sistema mentorstva za novoimenovane sudije.

Prema već ustaljenoj praksi, VSTVBiH će odlučivati o prekidu ili produženju mandata te imenovanjima određenog broja nosilaca pravosudnih funkcija u BiH. 

Više o:

VSTV Sarajevo
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na