SARAJEVO

Čavaljuga: Izmišljaju nam se afere, žele nas uništiti, ali studenti neće ispaštati

Semra Čavaljuga. Arhiv

Piše: Avaz.ba

6.11.2019

Semra Čavaljuga, dekanesa Medicinskog fakulteta, kazala je da aktuelna Uprava Univerziteta u Sarajevu želi uništiti taj fakultet i poručila je da zbog toga studenti neće ispaštati.

- Ranije smo upozoravali na pritiske i napade na nas. Konstruiraju se afere, napada se na dignitet Medicinskog fakulteta. Nastavno osoblje ovog fakulteta radi najviše na UNSA-i. Izvode nastavu ne samo za studente Medicinskog fakulteta već za studente iz cijele medicinske grupacije, izuzev Veterinarskog fakulteta, što je naša tradicija od osnivanja. Ukazujemo na problem da naši nastavnici i asistenti rade preko norme, a nisu plaćeni za to - kazala je Čavaljuga.

Istaknula je da je neophodno zaposliti više od stotinu ljudi da bi se nastava adekvatno izvodila.

- To zapošljavanje niko neće da odobri, a prekovremeni rad neće niko da prihvati da treba da se plati - kazala je.

Također, navela je da nastavno osoblje s Medicinskog fakulteta godišnje izvodi oko 80 hiljada sati nastave za oko 1.300 studenata.

- Na Stomatološkom fakultetu 3.600 sati za oko 500 studenata, na Zdravstvenim studijima 1.400 sati za oko 250 studenata, a na Farmaceutskom oko 900 sati za 120 studenata. Budžet se na fakultetu pravi na način da se gleda broj studenata po fakultetu, jer se za njih "pikaju" samo studenti s Medicinskog fakulteta. Ne možemo dobiti novac, ne samo za materijalne troškove kao što su struja, voda... Tradicionalno finansiramo obnavljanje opreme, a nikada nijedan od tih fakulteta nije učestvovao u nabavci mikroskopa, epruveta i svega što trošimo za njihovu nastavu kako bi bila jednako kvalitetna kao i našim studentima. Kako smo prešli na trezor, sva naša sredstva su postala budžetska i ne možemo da dobijemo ni za obično zanavljanje kompjutera, projekata, mikroskopa - ničega. Jedva možemo da finansiramo za svoje studente - kazala je dekanesa Čavaljuga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.