INICIJATIVE

Nekome povlastice, a TK oštećen za 450 miliona KM

Povlastice znače da, naprimjer, policajac i učenik u TK ne vrijede kao policajac i učenik u KS, kazala Pirić

Tuzlanski kanton najmnogoljudniji. Arhiv

Piše: M. Rener - Smajović / Avaz.ba

9.11.2019

Tuzlanski kanton  od 2006. godine do danas oštećen je za 450 miliona KM zbog načina raspodjele javnih prihoda i povlaštenog statusa koji imaju neki kantoni. To se mora promijeniti. Istakla je ovo Elzina Pirić, predsjednica Kluba posanika PDA u Parlamentu FBiH, koja je inicirala izmjene ovog zakona, o čemu se danas izjasnila i Vlada FBiH.

Brisati odredbe

Pirić kaže da su primjenom Zakona, osim TK, najviše oštećeni ZDK i USK. Ona traži da se brišu odredbe Zakona koje daju povlašteni status Sarajevskom, Bosanskopodrinjskom, Livanjskom i Posavskom kantonu.

Pirić: Problem deficita. Arhiv

- Povlastice znače da, naprimjer, policajac i učenik u TK ne vrijede kao policajac i učenik u KS. A Tuzlanski kanton je najmnogoljudniji, ima najveću površinu -   ističe Pirić.

Raspodjela javnih prihoda, koji podrazumijevaju poreze, takse, naknade, doprinose, vrši se na osnovu broja stanovnika u kantonu, osnovaca i srednjoškolaca te površine.

Duvnjak: Potaknuti razvoj. Arhiv

Pirić je istakla da je TK, da je raspolagao sredstvima koja su mu pripadala, mogao riješiti problem deficita, ali i podržati privredu, zapošljavanje...

Jasmin Duvnjak, delegat u Domu naroda i predsjednik Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, ranije je tražio izmjenu ovog zakona. On očekuje da Vlada najkasnije za godinu  utvrdi pravce izmjena Zakona.

Kapacitet privrede

- Mi u ZDK, a vjerovatno i u drugima gdje je jača industrija, očekujemo da jedan parametar raspodjele bude kapacitet privrede. Vrijeme je za iskorak koji će podstaći ravnomjerniji razvoj - dodao je Duvnjak.

Neće odustati

Vlada FBiH danas nije prihvatila inicijativu za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, navodeći da bi brisanje odnosno povlastica za četiri kantona imao negativan utjecaj na sve kantonalne budžete.

Pirić je pak poručila da neće odustati od izmjena zakona i da će ih ponovo uputiti na idućoj sjednici Predstavničkog doma, i to ovaj put u parlamentarnu proceduru, ali i pozvati kolege iz drugih kantona da učine isto.

quote
<p>Povlašteni status se odnosi na to da se KS, kada se saberu svi parametri, doda još toliko jer imaju koeficijent 2. Posavski kanton ima koeficijent 1,5, BPK 1,8, a Livanjski kanton 1,1.</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.