RAZGOVOR

Najveći problem je što BiH šuti na laži iz Srbije

Da vidimo hoće li nakon sramnog čina promocije ove knjige u Ministarstvu odbrane Srbije nadležna institucija uputiti protestnu notu Srbiji, kazao Bešlagić

Bešlagić: Svoju historijsku sramotu žele pripisati drugom. Avaz

Piše: A. Hadžić / Avaz.ba

10.11.2019

Selim Bešlagić, gradonačelnik Tuzle u vrijeme masakra na Tuzlanskoj kapiji na kojoj je od ispaljenih granata s Ozrena za samo nekoliko minuta ubijena 71 osoba i ranjeno više od 150, teško je, kaže, podnio „brutalnu laž“ koju je u knjizi „Tuzlanska kapija - režirana tragedija“, koja je ovih dana promovirana u Beogradu pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Srbije, iznio penzionisani general JNA Ilija Branković.

Smišljena kampanja

- Ne čudi mene to što taj Branković priča. Riječ je o čovjeku koji je 1997. godine osuđen u odsustvu za teška djela ratnog zločina počinjenog u Hrvatskoj. Ovdje zločinac Ilija Branković brani zločinca Novaka Đukića i to je očekivano. Ali nije suština u odnosu ta dva zločinca, već je suština u tome što država Srbija neskriveno pokušava da zločine koji su počinjeni pod komandom njene vojne i civilne vlasti i u BiH i u Hrvatskoj prikaže kao nepostojeće, odnosno tu svoju historijsku sramotu pripiše nekom drugom – navodi Bešlagić.

Oni to, tvrdi ovaj istaknuti Tuzlak, rade smišljenom kampanjom laži kojom su se po ko zna koji put potvrdile one čuvene Ćosićeve opservacije o laganju njegovih sunarodnjaka.

- Na svu sreću, onaj dio svjesne, građanske Srbije, u ovoj agresiji na istinu o zločinu na Kapiji, uvjerio sam se ovih dana, ne želi da učestvuje – potvrdio je Bešlagić.

Iako se ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin pokušava oprati od podrške koju je njegovo ministarstvo dalo Brankoviću tvrdeći da su mu za promociju „samo ustupili prostor“, Bešlagić smatra da se radi o nemuštom prikrivanju vlastite uloge u falsificiranju istine o zločinu, ne samo na Kapiji već i mnogim drugim zločinima počinjenim u vrijeme Miloševićeve vlasti.

- Nažalost, problem je što BiH nema odgovora na laži koje se plasiraju iz Srbije. Da vidimo hoće li nakon sramnog čina promocije ove knjige u Ministarstvu odbrane Srbije nadležna institucija uputiti protestnu notu Srbiji. Siguran sam da neće, jer ni do sada na hiljade sličnih laži koje su došle iz institucija te države nisu reagirali – kazao je Bešlagić.

Ratni zločinci

On posebno ističe to da do danas niko nije ispitao kako je i uz čiju podršku u bh. pravosuđu Novak Đukić, nakon presude, pušten iz pritvora, da bi istog dana pobjegao u Srbiju. To je ono što ga, kaže, boli jednako kao i laži koje iznose srbijanski zločinci.

Kapija je bolna tačka Tuzle

- Kapija je bolna tačka grada Tuzle i njenih građana, koje se, izgleda, sjetimo samo kada je 25. maj. Zar do danas nismo mogli imati muzej koji bi baštinio sjećanje na ubijene na Kapiji. Teško je izreći ovo, ali pitam se kako će nas neko cijeniti ako mi sebe ne cijenimo. Ako se ovako budemo odnosili prema ovoj našoj tragičnoj historiji, pitanje je ko će se sjećati Kapije nakon što nestane roditelja, braće i sestara ubijenih, kakve će tek tada laži plasirati ubice tuzlanske djece kojima je utočište pružila Srbija – opominje Bešlagić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.