STANJE KRITIČNO

Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić za "Avaz": Dodiku nabacuju loptu

Postavlja se objektivno pitanje koliko će nas, s ovakvom politikom, za deset godina biti u Bosni i Hercegovini

Alen Bajramovic
Razgovarao: Alen Bajramovic

Bešlagić: BiH ispražnjena

Foto: Arhiv


Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić povukao se iz političkog života, ali da ostane zauvijek upamćen, dovoljna je njegova izjava iz 1992., kada je majoru JNA Tomislavu Pračeru na prijetnju ratom, uz psovku, odgovorio: “Neka je rat, ja nemam druge države!”

Nema snage

Aktuelna situacija u BiH je teška, podsjeća na 1992. godinu, a Bešlagić kaže da bi i danas na isti način reagirao, mada smatra da smo daleko od takvog scenarija.

- Situacija je kritična, ali sam duboko uvjeren da do onoga što nam se desilo ’92. godine neće doći. Više nema one snage koja je tada bila. Moramo prihvatiti i činjenicu da je BiH ispražnjena jer su mnogi otišli iz nje i mislim da bi u tim konstelacijama, sigurno, jedna mudra i pametna politika trebala odigrati značajnu ulogu - kaže Bešlagić.

A mudre i pametne politike ne vidi, pa se pita na šta će BiH ličiti ako se ovako nastavi.

- Vidite da odlaze ljudi koji imaju egzistenciju, mladi ljudi, porodice. Mi nemamo radne snage. Postavlja se objektivno pitanje koliko će nas, s ovakvom politikom, za deset godina biti u BiH. Dakle, BiH će biti, ali da li će to biti država autohtonih bh. građana, to je pitanje - pojašnjava Bešlagić.

Niko ništa

Paradigma neprijateljstava i straha mora biti prekinuta, ističe Bešlagić. Političari moraju biti aktivniji, razgovarati u institucijama, a ne po sijelima.

- Stranci neće riješiti naše probleme. Recite mi, koliko je državnika posljednjih godina došlo u BiH? Zašto to naše predsjedništvo nije pozvalo Putina da posjeti BiH? Nije bitno slažemo li se ili ne, ali moramo razgovarati. Kod nas niko ništa ne radi, osim Dodika, koji ide u pogrešnom smjeru. Ja sam rekao da je Dodik danas politički Ronaldo u BiH, jer svi mu nabacujemo lopte. On ne može do finala, ali je svojim htijenjem, a našim neznanjem, postao medijska ličnost broj jedan - komentira Bešlagić.

Inventura Dejtona

O nadležnostima države odlučilo se u Parlamentu, nadležnosti se ne mogu vraćati i treba ići dalje putem dijaloga i normalnog života, kaže Bešlagić. Na tom putu mnogo bi mogao pomoći visoki predstavnik u BiH inventurom provedbe Dejtonskog sporazuma po aneksima.

- Vidjet ćete onda da od Dejtonskog sporazuma nije realizirano ni 15 posto. Visoki predstavnik ima tu moć, potpisali su to svi, on i međunarodna zajednica imaju odlučujuću ulogu da kažu šta je Dejtonski sporazum i dokle je on realiziran - istakao je Bešlagić.

Više o temi Selim Bešlagić

NA VRH

Podijeli članak na