REAKCIJE

Bratić: Ustav BiH ne predviđa pravo na samoopredjeljenje entiteta

Senad Bratić. Avaz

Fena

11.11.2019

Poslanik Poslaničke grupe “Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini RS Senad Bratić ukazao je večeras da je iz Ustava BiH potpuno jasno da su entiteti podređeni suverenitetu BiH. 

- Suprotno tvrdnjavama poslanika NSRS-a, Ustav BiH ne ostavlja prostora za bilo kakakv suverenitet entiteta, niti pravo za samoorganizovanje, zasnovano na ideji teritorijalne odvojenosti – naglasio je Bratić.

Sve priče o samoopredjeljenju, kako je dodao, nisu utemeljene u Ustavu, niti su u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Pozvao je na povlačenje zaključaka, koji su predložili poslanici vladajuće većine u RS na posebnoj sjednici, jer, kako je rekao, ruše dignitet parlamenta te udaraju na Dejtonski mirovni sporazum.

Bratić je večeras, u obraćanju na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta, tokom rasprave o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS, naglasio da BiH nije nastala u Dejtonu, već entiteti, kao sastavni dijelovi BiH.

U Narodnoj skupštini RS-a još je u toku cjelodnevna rapsrava o tački dnevnom reda - "Informacij o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS", a Bratić je istakao je da ovo zasjedanje nepotrebno i da neće poboljšati standard građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.