AKTUELNO

Komšić: Deblokada NATO puta Bosne i Hercegovine

Željko Komšić. Fena

Fena

20.11.2019

- To je deblokada NATO puta Bosne i Hercegovine - kratko je danas za Fenu prokomentirao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić jučerašnje odluke Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH, više od godinu nakon općih izbora, donijelo je u utorak odluku da mandatar za sastav Vijeća ministara BiH bude Zoran Tegeltija iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Kako je dogovoreno, dan nakon što Parlamentarna skupština BiH potvrdi imenovanje Zorana Tegeltije, Stalna misija BiH u NATO-u predat će Program reformi u BiH, što je dio plana BiH na putu ka NATO-u.

Komentirajući jučer na konferenciji za novinare te odluke, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naveo je da su u protekla dva mjeseca u Predsjedništvu BiH, "zajedno sa prijateljima iz svijeta i NATO-om, naporno radili i sačinili dokument koji omogućava nastavak saradnje s tim savezom".

- Taj dokument je u skladu sa principom vladavine prava i podržavaju ga naši prijatelji iz svijeta i NATO-a - kazao je Džaferović.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH u međuvremenu je, također, pozdravila dogovor.

- Pozdravljamo dogovor koji su postigli članovi Predsjedništva BiH, kojim se postižu ključni ciljevi formiranja vlasti i nastavak partnerstva i saradnje BiH s NATO-om. Također, on će odblokirati potrebne reforme odbrane - navodi se u tvitu Ambasade SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.