SARAJEVO

Podijeljene stipendije za 60 studenata i učenika

Ono što nismo uspjeli uraditi tokom ove godine je početak izgradnje kulturnog centra, kazao je Lekić

Piše: D. B. / Avaz.ba

22.11.2019

Sa svečanog skupa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15

Svečani skup povodom Dana Sandžaka, koji je organiziralo Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u BiH, održan je večeras u hotelu „Hills“. Najsvečaniji čin bila je dodjela 60 stipendija studentima i učenicima, kao i zahvalnica donatorima.

Predsjednik Udruženja Ekrem Lekić kazao je da prije svega zahvaljuje svim gostima koji prisustvuju svečanoj manifestaciji te su svojim prisustvom uveličali večerašnji svečani skup. 

- Uspješno smo realizirali projekt stipendiranja, tako da je svakom učeniku ili studentu redovno isplaćivana stipendija. Časopis „Damar“ aktivno živi među nama, evo, već punih pet godina. Nije sve idealno u distribuciji i pretplati, ali zahvaljujući marketingu i pomoći dobrih ljudi, projekt ima uzlaznu putanju i bez ikakvih je dugovanja. Ogroman doprinos ovako zdravom projektu je činjenica da svi autori rade besplatno i ne naplaćuju svoje tekstove, uz izuzetak nekoliko dopisnika. Takva je situacija i s uredništvom, osim tehničkog uređivanja - istakao je Lekić. 

Početkom prošle godine Udruženje je bilo izdavač knjige „Da pravda ne utihne“ autora profesora historije Milana Radanovića, profesora Faruka Dizdarevića i Muaza Hasanagića. U knjizi je prvi put iznesen spisak žrtava zločina nad muslimanima na području Sreza Priboj na Limu od 1941. do 1945. godine, s posebnim naglaskom na 1943. godinu. 

- Ono što nismo uspjeli uraditi tokom ove godine je početak izgradnje kulturnog centra. Prošle godine smo vas informirali da smo pronašli prostor. Međutim, nakon što su projektanti pokušali da izrade idejna rješenja na način kako smo mi to zamislili, ispalo je da je to građevinski nemoguće. Arhitekta Emir Škrijelj sa svojim saradnicima je pokušao da izvede nekoliko idejnih rješenja, međutim, kada nam ih je prezentirao na Upravnom odboru i kada smo ustanovili da to nije ono što mi želimo, jednoglasno smo odlučili da taj prostor vratimo vlasniku, tj. državi. Trenutno smo u potrazi za novim prostorom koji će biti adekvatan za izgradnju kulturnog centra na način kako smo to zamislili - pojasnio je Lekić. 

Dobitnici stipendije su: Dženisa Ajdinović, Kenan Kalač, Hajro Ajdinović, Emina Kandić, Din Asotić, Haris Kečo, Adil Avdibašić, Eldar Kučević, Hana Banda, Emina KukuljacZerina BihoracAdna Kurbagić, Emina Bijelonja, Lejla Kurtanović, 

Omar Brbutović, Amina Kurtović, Merisa Ciljević, Delila Kurtović, Lamija Cucak, Emsel KurtovićAmila Čeković, Emina Lakota, Belmin Ćeman, Mirnesa Leković, Sanita 

Delić, Adna Ligata, Lejla Dervišević, Arijeta Lucević, Juso Džanović, Ajša MehovićSanida Džanović, Demir Mekušić, Emina Eminović, Ilma MekušićAldina 

FazlićTarik Mujezinović, Enes Gičević, Almin Murić, Amar Hajrović, Haris Pašović, Hena Hamidović, Emir Pljakić, Adnan Hanić, Iman Silajdžić, Adin Hanjalić, Enis Slatina, Džanela Hodžić, Elhan Šaćirović, Selma Hodžić, Emina Škrijelj, Rukija Husović, Tajda Škrijelj, Erdin Idrizović, Asad Tahirović, Damir Kadrić, Elma Trnčić, Erna Kajević, Merjem Turković.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.