MOSTAR

’Odbranom Sokratovom’ stanarima ’Ćelovine’ razbijena monotonija

Veliki dio osuđenika poslije predstave iskazao potrebu da razgovara s glumcem o tom komadu

Predstava u režiji i interpretaciji Šerifa Aljića izvedena u dva navrata. Avaz

M. Smajkić

29.11.2019

U Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Mostar  prvi put nakon rata izvedena je jedna profesionalna teatarska predstava. Riječ je o monodrami „Odbrana Sokratova“, u režiji i interpretaciji Šerifa Aljića, dugogodišnjeg člana ansambla Narodnog pozorišta Mostar.

Vječna tema

Riječ je o izuzetno značajnom djelu grčkog filozofa Platona, koje je napisano 399. godine p. n. e., a koje se tiče „vječne teme“, borbe za pravednost i istinu, odnosno za slobodu mišljenja i govora.

Tako su u Upravi KPZ-a Mostar odlučili razbiti monotoniju stanarima popularne „Ćelovine“ te je Aljić u dva navrata izveo ovaj komad za ukupno 35 osuđenika, koji su odabrani zbog primjernog vladanja.

Kako nam je kazala psihologinja u KPZ-u Belma Bijedić-Bešo, izvedba je priređena u okviru obrazovnih, kulturnih i sportskih aktivnosti za osuđene osobe.

Velika pažnja

- Oni su s velikom pažnjom, zaista, pratili izvedbu i jako dobro su prihvatili cijelu ovu priču. Veliki dio njih je poslije izvedbe iskazao potrebu da razgovaraju s glumcem o tom komadu - kazala nam je ona.

Za većinu publike to je bio i prvi susret s teatrom, a prema najavama iz KPZ-a Mostar, potrudit će se  da i u narednom periodu organiziraju ovakve sadržaje.

Izuzetno smo zahvalni gospodinu Aljiću na pokazanoj volji da osuđenim osobama prezentira jedan ovako kvalitetan pozorišni komad, rekla je Bijedić-Bešo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.