STAVOVI

Košarac za ''Avaz'': Očekujem da će imenovanje Zorana Tegeltije biti potvrđeno ove sedmice

On kaže da imenovanje treba izvršiti što prije i bez bilo kakvih uvjetovanja

Košarac: Očekuje i imenovanje komisija. Avaz

Piše: S.D.

3.12.2019

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se poslanici trebali izjasniti o imenovanju Zorana Tegeltije (SNSD) za mandatara Vijeća ministara BiH, prema jučerašnjoj izjavi za medije Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg tog doma, trebala bi biti održana u četvrtak. 

No, niti sjednica Doma, a niti Kolegij tog doma još nisu zvanično zakazani. Kako nezvanično saznaje „Avaz“, sjednica Kolegija Predstavničkog doma bit će održana sutra, a potom bi trebao biti upućen i poziv za održavanjem hitne sjednice Doma za četvrtak. 

Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a, u izjavi za „Avaz“ kaže da imenovanje treba izvršiti što prije i bez bilo kakvih uvjetovanja. 

- Do kraja nedjelje trebala bi biti sazvana hitna sjednica na kojoj bi, pored potvrde imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, trebao biti izvršen i izbor komisija, odnosno radnih tijela Predstavničkog doma. Mi očekujemo da će sjednica biti održana u četvrtak i da će se zakonska i poslovnička rješenja implementirati bez ikakvih uvjetovanja – kazao je Košarac. 

Inače, ukoliko Predstavnički dom Parlamenta BiH potvrdi imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH, to znači da će na taj način mandat aktuelnog saziva Državne vlade faktički biti okončan i da bi današnja telefonska sjednica Vijeća ministara mogla biti posljednja u aktuelnom sazivu, jer će automatski prestati mandat sadašnjem predsjedavajućem Vijeća ministara. 

Naime, prema Zakonu o Vijeću ministara, predsjedavajući Vijeća ministara stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom. Saznajemo da, ukoliko Tegeltija dobije, kako se i očekuje, podršku u Predstavničkom domu PSBiH, on će odmah krenuti u konsultacije s političkim strankama kako bi što prije bili imenovani i novi ministri i njihovi zamjenici. Očekuje se da bi taj proces mogao biti okončan do kraja decembra. Do tada aktuelni državni ministri će obavljati svoje funkcije, ali u tehničkom kapacitetu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.