SJEDNICA

NSRS o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti

Zastupnici opozicije uputili su niz kritika na izmjene i dopune Zakona o geološkim istraživanjima

Zastupnici opozicije uputili niz kritika na izmjene i dopune Zakona o geološkim istraživanjima. Arhiv

Fena

4.12.2019

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) bit će nastavljena danas razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti. 

Zastupnici opozicije uputili su niz kritika na izmjene i dopune Zakona o geološkim istraživanjima, a, prema riječima pomoćnika ministra energetike i rudarstva Esada Salčina, novim odredbama produžava se s pet na sedam godina rok u kojem je pravno lice koje vrši eksploataciju dužno obnoviti elaborat. To, kako je dodao, smanjuje troškove poslovanja koncesionara. 

Završena je i rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu RS, kojim se ukida ograničenje da Fond ne može izdavati garancije za finansiranje trgovinske djelatnosti. 

Ministrica finansija Zora Vidović rekla je da je predloženim rješenjima omogućeno da Fond izdaje garancije za kredite poduzetnicima za potrebe refinansiranja njihovih ranije odobrenih kredita i finansijskih obaveza kod iste banke ili druge finansijske organizacije pod uvjetom da je promjena uvjeta prvobitnog ugovora uzrokovana tekućim potrebama poduzetnika, a ne njegovim finansijskim poteškoćama. 

Zastupnici su obavili raspravu i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima, na koji su bošnjački poslanici uložili brojne amandmane, jer sadrži odredbe koje direktno ili indirektno zadiru u pitanje državne imovine te nisu u skladu s Ustavom i drugim propisima BiH. 

Narodna skupština RS jučer je razmatrala i izmjene i dopune Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima. Na dnevnom redu sjednice entitetskog parlamenta je još 15 tačaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.